ФЕД, сливането и BTC за 22 хил. долара – 5 неща, които трябва да знаем за Bitcoin тази седмица

Бичото седмично затваряне показва, че биткойнът се справя с реализираната цена, докато анализаторите спекулират за голяма волатилност през следващите дни.

Биткойнът (BTC) започва решаващата седмица с твърда основа, тъй като биковете успяват да изтрият седмичните загуби.

След като затвори последната седмична свещ на 21 800 долара, което е най-високата стойност от средата на август, BTC/USD отново е на радара като дълъг залог.

Краят на продължителния период на спад, редуван със странични ценови действия, изглежда твърдо приключил, като се очаква волатилността да бъде основна тема през следващите дни.

Всъщност малко седмици в историята на биткойн са били толкова трескави, колкото вероятно ще бъде тази.

В допълнение към сливането на Етериум (ETH) на 15 септември, тенденцията на инфлацията в САЩ ще бъде разгледана на 13 септември с публикуването на данните за индекса на потребителските цени (CPI) за август. Рецептата за непредсказуемост е налице.

Как биткойнът ще устои на бурята? Макар че макрокартината изглежда мъглива за рисковите активи, тъй като щатският долар се покачва, данните от веригата продължават да сочат, че цената вече е на дъното.

Освен това основите на мрежата на биткойн са на път да достигнат нови исторически върхове тази седмица, подчертавайки устойчивостта и възстановяването на миньорите, както и убедеността им в рентабилността.

Cointelegraph разглежда няколко от основните области, които трябва да се наблюдават, тъй като биткойн дава на „Septembear“ шанс да спечели парите си.

Солидното седмично затваряне повишава краткосрочните залози на BTC

Последното седмично затваряне осигури необходимото облекчение за биковете на биткойн.

След седмици на слабо представяне, BTC/USD най-накрая успя да запечата убедителни седмични печалби, като дори избегна корекция в последната минута при затварянето на свещта, показват данните на Cointelegraph Markets Pro и TradingView.

По този начин, на ниво малко над 21 800 щатски долара, събитието от 11 септември формира солидна основа за седмица, която ще донесе значителна волатилност.

Към момента на писане на статията това ниво формира зона на консолидация, която съвпада с важна тренд линия под формата на реализираната цена на биткойна. Според фирмата за анализ на веригата Glassnode в момента тя се намира на приблизително 21 770 USD.

BTC/USD все още не е преодоляла по-значимите нива на мечия пазар, загубени като подкрепа миналия месец, сред които е 200-седмичната пълзяща средна, която сега е близо до 23 330 долара.

Въпреки това скокът до 22 350 долара на Bitstamp през нощта привлече вниманието на търговците, като засили съществуващите призиви за продължаване на възхода.

„Това просто беше предварително предлагане на 22300“, написа популярният акаунт в Twitter Il Capo of Crypto в една от няколкото скорошни актуализации.

„Все още мисля, че е като 23 хил. След това ще видим обрат.“

В друг туитър обаче се предупреждава, че сега се появяват „големи съпротивителни сили“ при биткойна и алткойните.

„По мое мнение скоро ще видим последно повишение от 5-7%. Пригответе се“, се казва в доклада.

Като знак за началото на предстоящата волатилност, колегата Чедс отбеляза, че Биткойн е маркирал горната си лента на Болинджър на дневните времеви рамки, като сега лентите бавно се разпространяват, за да освободят място за по-широк търговски диапазон.

Входящият индекс на потребителските цени се комбинира със спад на долара

Една от двете основни теми за седмичното движение на цените на BTC идва от познат източник: Федералния резерв на САЩ.

Данните за индекса на потребителските цени се очакват през август и надеждите са, че тенденцията към намаляване на инфлацията ще продължи, след като данните за юли показаха, че се е формирал връх.

Ако това се случи, то ще бъде от полза за рисковите активи, които са силно засегнати от поскъпващия щатски долар.

Според инструмента FedWatch на CME Group Федералният комитет по операциите на откритите пазари на Фед все пак вероятно ще предложи повторно увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта на заседанието си през септември следващата седмица.

За наблюдателите на долара обаче вече има основания да смятат, че завръщането на рисковите активи ще се затвърди през следващите дни.

Индексът на щатския долар (DXY), достигнал двадесетгодишен връх, спадна с близо 2,7% само за четири дни.

„Едно от нещата, които ме карат да се съмнявам в пристрастията си към понижение за Bitcoin и криптовалутите като цяло след сливането на ETH, е DXY“, разкрива анализаторът Марк Кълън, създател на ресурса за търговия AlphaBTC.

„Виждаме потенциал за 3 драйва на [меча] дивергенция, формирана на RSI, а септемврийското заседание на FOMC е следващата сряда. Чудя се дали ще видим $DXY да пробие параболата и да тласне рисковите активи нагоре.“

Междувременно изпълнителният директор на Phoenix Copper Доналд Понд нарече графиката на USD и DXY „най-важната там“.

„Доларът е твърде силен в момента и убива всичко останало“, пише той в Туитър в този ден.

„През последните няколко дни тя спадна бързо, но все още е в силен възходящ тренд. Няма устойчив отскок за пазарите, докато тенденцията не се пречупи.“

Сливането е тук!

Окуражаващите данни за инфлацията се допълват от чисто вътрешен ценови спусък – сливането на Етериум, което трябва да се случи около 15 септември.

Събитието, което е на път да стане реалност след месеци на несигурност, предвижда преминаване на мрежата Ethereum от Proof-of-Work (PoW) към Proof-of-Stake (PoS) като алгоритъм за хеширане.

В социалните мрежи и извън тях се надигна шум, а сега анализаторите се чудят какви ще бъдат непосредствените последици – по-конкретно дали инвеститорите ще „продадат новината“ и ще понижат пазарите веднага след приключването на сливането.

В специална актуализация, публикувана на 10 септември, платформата за търговия Decentrader подчерта необходимостта от предпазливост и избягване на мисленето „само нагоре“.

„Важно е да се помни, че има множество потенциални насрещни ветрове, които биха могли да обърнат нещата в полза на мечките, а именно грешки в кода Merge, значителна част от мрежата на Етериум, която се премества в разклонение, вземайки със себе си пазарната стойност, както и насрещни ветрове от данните за индекса на потребителските цени в САЩ през август следващата седмица“, пише той.

„Също така е важно да се помни, че като цяло остава макро- и геополитическият систематичен риск, който може да спре най-бичия разказ за ETH. Нека да видим дали цената може да се задържи, след сливането.“

Децентрейдър направи сравнение с твърдите разклонения на Bitcoin, които се случиха през втората половина на 2017 г. и по-късно. Сега, както и тогава, рискът от разсейване остава.

„В дългосрочен план сливането има фундаментални промени, които интерпретираме като бичи за Етериум, но действителното събитие несъмнено ще се окаже волатилно, тъй като пазарът се бори между различните разкази“, завършва актуализацията.

„Бъдете изключително предпазливи по отношение на измами, вилични токени и т.н., вече видяхме множество такива около вилиците Merge и ETHPoW.“

Към момента на писане на статията ETH/USD се понижаваше за втори пореден ден, като достигна 1 760 долара, след като удари местен връх от 1 790 долара.

Трудността и процентът на хашиш са рекордни за всички времена

Напоследък основите на мрежата на биткойн са всичко друго, но не и мечи, а тази седмица тази тенденция продължава до нови висоти.

Както трудността на добива на биткойн, така и скоростта на хеширане достигнаха или предстои да достигнат нови исторически върхове през следващите 48 часа, считано от 12 септември.

Според изчисленията на ресурса за мониторинг BTC.com трудността ще се увеличи с 3% при следващото автоматизирано пренастройване, което ще я изпрати още по-далеч в неизвестна територия с обща стойност 31,91 трилиона.

Това е най-голямото увеличение от 2021 г. насам, както и категоричен сигнал, че конкуренцията между миньорите е по-здрава от всякога.

Всъщност, откакто последният етап на „капитулация“ приключи миналия месец, според данните от веригата, миньорите се надпреварват да добавят хешираща мощност към операциите си. Пример за това е скоростта на хеширане – приблизителната комбинирана хешираща мощност на мрежата на Биткойн – която сама по себе си скочи до невиждани досега нива през последните дни.

According to MiningPoolStats, that spike came on Sep. 5 and involved a brief trip to 298 exahashes per second (EH/s). Hash rate currently hovers at just under 250 EH/s.

Междувременно платформата за анализи TheTIE отбеляза, че увеличението на скоростта на хеширане е преместило времето за следващото събитие за намаляване на субсидиите за блокове биткойн наполовина.

„Тъй като хешратът на биткойн се покачва до рекордни стойности, трябва да се помни един важен ефект от втори порядък: Намаляването наполовина. Преди това то се очакваше за 2024 г., но сега прогнозната дата за следващото Halving на $BTC е преместена за Q4’23“, се коментира заедно с графика на хешрейта.

Екстремният страх се оказва лепкав

Колкото и оптимистични да са данните и анализите, криптопазарът като цяло все още не може да се отърси от чувството на предчувствие.

Крипто индексът на страха и алчността, след кратко бягство нагоре, се върна в „екстремен страх“ от 12 септември в знак, че все още предстои окончателна промяна на тенденцията.

„Екстремният страх“ е мястото, където индексът прекара по-голямата част от 2022 г., включително най-дългия си последователен период, продължил повече от два месеца.

За Santiment, платформа, посветена на анализа на крипто настроенията, имаше причина да бъде предпазлива благодарение на активността на прибиране на печалби както при Bitcoin, така и при Ethereum.

„Днес биткойнът се върна над 22 хил. долара за първи път от повече от 3 седмици“, обобщава той.

„Съотношението на транзакциите на печалба спрямо загуба на $BTC е най-високото от март насам и изглежда, че мнозина са възприели този лек отскок като стимул да търгуват отново.“

Източник: https://cointelegraph.com/news/crypto-traders-eye-atom-ape-chz-and-qnt-as-bitcoin-flashes-bottom-signs

Leave a Reply