Търсенията на Биткойн в Турция скочиха с 566%, след като турската лира спадна с 14%

Търсенията в Гугъл за биткойни (BTC), произхождащи от Турция, експлодираха през последните 24 часа, след като стойността на турската лира спадна с 14% след уволнението на управителя на централна банка.

Според данни на Google Trends, броят на търсенията за Биткойн е нараснал с 566% в часовете, непосредствено след новината за спада на лирата.

Търсения за Биткойн, идващи от Турция в последните 24 часа. Източник: Google Trends

Стойността на лирата спадна с 14% светкавично, след като президентът на Турция Ердоган уволни управителя на централната банка на страната. На бившия губернатор Наци Агбал се приписваше издърпването на лирата от историческите минимуми, отчасти чрез повишаване на лихвените проценти за борба с инфлацията. Твърди се, че внезапното му отстраняване е шокирало местните и чуждестранни инвеститори, съобщава BBC News.

Турската лира възвърна една пета от стойността си спрямо щатския долар само от началото на 2021 година. Неотдавнашното спадане с 14% беше предизвикано от опасенията, че напредъкът, постигнат от Наци Агбал, може да бъде пропилян чрез назначаването на новия управител Чахап Кавчиоглу, банкер и политик, за когото се твърди, че се противопоставя на използването на високи лихвени проценти за борба с инфлацията.

Как да купя Биткойн?

Нарастването на броя търсения на биткойни от турските граждани е рекорд за всички времена досега, представляващ почти двойно по-голям брой търсения, регистрирани по време на бичия пазар от 2017–2018 г.

Не само турските граждани се оглеждат в криптовалутите. В началото на март турското министерство на финансите обяви, че ще работи с централната банка съвместно с регулаторни органи, за да установи ясни насоки относно използването на крипто.

„Споделяме нарастващата загриженост за крипто с останалия свят. Развитието (на крипто по целия свят) и състоянието на крипто в Турция се следят отблизо от нашето министерство“, обявиха от министерството.

Източник

Leave a Reply