Туитър става децентрализиран с Блокчейн

Туитър иска да премести своята платформа върху блокчейна. Гигантът на социалните медии създава екип за разработване на отворен, децентрализиран стандарт за социалните медии, като Туитър е един от първите му клиенти, обяви изпълнителният директор Джак Дорси.

Джак Дорси, идиосинкратичният изпълнителен директор на Туитър и Square, обяви, че Туитър финансира екип от пет човека, който да работи по децентрализиран стандарт за социални медии, наречен Bluesky. Търсенето на TWTR е нараснало с 2,2% след новината.

В момента CTO на Туитър, Параг Агравал, е в процес на търсене на някой, който да ръководи инициативата. Екипът на Bluesky планира или да работи върху съществуващ децентрализиран стандарт за социални медии, като Steem (предшественик на EOS), или да създаде такъв от нулата. „Това е единствената посока, която ще предоставим от Twitter Inc.“, добави Дорси.

Вероятно екипът на Bluesky ще намери или включи блокчейн компонент в проекта, същата технология, която захранва криптовалути като Биткойн и Етериум.

Четете още: Ще заговорим ли са криптоикономика?

Има въпроси дали този протокол ще бъде от полза за Туитър като бизнес. Създаването на нов децентрализиран стандарт за социални медии може да измести властта от платформата на Туитър и с това възможността за ефективно осигуряване на приходи.

Дорси обаче твърди, че това би позволило на гиганта на социалните медии да се съсредоточи върху иновациите и да засили по-здравия онлайн дискурс.

„Това ще ни позволи да осъществим достъп и ще допринесе за много по-голям корпус от обществени разговори, ще насочим усилията си към изграждането на алгоритми за отворени препоръки, които насърчават здравословния разговор и ще ни принудят да бъдем далеч по-иновативни, отколкото в миналото.“

Този ход следва няколко други инициативи, насочени към децентрализация, подтикнати от Дорси. В края на 2017 г. Square добави поддръжка за покупка и продажба на биткойни чрез мобилното си приложение Cash Cash. Към третото тримесечие на 2018 г. Square управляваше продажбата на около 50 милиона долара в биткойн на месец, около 5600 BTC, което е значителен трансфер на фиат към крипто в САЩ.

„Забелязахме, че това е функция, която нашите клиенти искаха, и подкрепиме биткойн, защото го разглеждаме като стъпка в дългосрочния път към по-голям финансов достъп за всички“, както се казва в писмото на Square за третото тримесечие на 2017 г. до неговите акционери.

През март Дорси стартира Square Crypto – проект, подобен на Bluesky. Square Crypto е друг екип от пет човека, който работи за подобряване на екосистемата на Биткойн, който работи на пълен работен ден в Туитър.

Джак Дорси залага, че децентрализацията е пътят на бъдещето. Дали ще е синьо небето оттук нататък обаче, все още не е сигурно.

Източник

Leave a Reply