Сътрудници на „Cryptoqueen“ са изправени пред германски съд за ролята си в схемата OneCoin за 4 млрд. долара

Местонахождението на „Cryptoqueen“ Ружа Игнатова все още е неизвестно, но обвиненията срещу членовете на OneCoin започват да се трупат.

Трима сътрудници на укриващата се основателка на OneCoin Ружа Игнатова, известна като „криптокралицата“, бяха изправени пред германски съд по обвинения в измама, пране на пари и банкови престъпления.

Пред съда на 18 октомври се яви мюнхенски адвокат, свързан с Игнатова, за когото се твърди, че е превел 19,7 млн. долара през Каймановите острови от нейно име за закупуване на два апартамента в Лондон. Освен това съпруг и съпруга са изправени пред обвинения за предполагаемо обработване на плащания на стойност 315,4 млн. долара от клиенти на OneCoin, както се посочва в доклад на Bloomberg.

Игнатова стартира OneCoin през 2014 г. под прикритието на проект за криптовалута и търговия, но според правоприлагащите органи, като Федералното бюро за разследване (ФБР), скоро е установено, че това е пирамидална схема, която привлича потребителите с измислени бизнес и технически твърдения, които не отговарят на истината, като например несъществуваща структура за добив на токени.

Според ФБР проектът е измамил повече от 3 милиона инвеститори с около 4 милиарда долара, като прокурорите отбелязват пред германския съд, че:

„В действителност постоянно нарастващата стойност беше фалшива, а процесът на добив беше само симулиран от софтуера.“

Местонахождението на Игнатова е неизвестно от 2017 г. насам, като последното ѝ известно местонахождение е в Атина, Гърция.

През юни ФБР я включва в списъка на десетте най-издирвани лица и предлага 100 000 долара за информация, която да доведе до ареста ѝ. Освен че е издирвана за измами на стойност над 4 млрд. долара, нейната компания е обвинена и в подкупване на президенти в Сърбия и България от икономиста и поддръжник на криптовалутите Ангелина Лазар.

Последните трима представители на OneCoin, изправени пред прокуратурата, допълват действията, предприети срещу друг предполагаем съучастник Кристофър Хамилтън, обвинен в изпирането на 105 млн. долара чрез схемата през 2014 г.

През август 2021 г. съдия в Обединеното кралство одобри процеса на екстрадиция на Хамилтън, за да се изправи пред промени в САЩ, и беше съобщено, че той е екстрадиран в началото на септември.

Братът на Cryptoqueen Константин Игнатов пое управлението на OneCoin в един момент и през 2019 г. се призна за виновен по няколко обвинения, свързани с пране на пари и измами, а двама от неговите сътрудници бяха обект на колективен иск, който беше заведен в съда през март 2020 г.

Случаят с изчезналата Cryptoqueen и досега е обект на голям интерес, като журналистът и автор Джейми Бартлет е водещ на популярен подкаст по темата чрез BBC, който досега е публикувал 11 епизода.

През юни Бартлет публикува и книга за цялото изпитание, наречена The Missing Cryptoqueen: The Billion Dollar Cryptocurrency Con and the Woman Who Got Away with It (Изчезналата криптовалутна афера за милиарди долари и жената, която се измъкна от нея), като организира публична дискусия по книгата на фестивала Red Line в Южен Дъблин на 16 октомври.

Източник: https://cointelegraph.com/news/cryptoqueen-associates-face-german-court-for-role-in-4b-onecoin-scheme

Leave a Reply