Съкровището на Сатоши, наградата е $1 милион в Bitcoin

Едно загадъчно съобщение, предавано през сателита на Blockstream, разкрива търсене на съкровище за награда от 1 милион долара. Посланието предизвиква читателите да открият съкровището на Сатоши чрез редица предизвикателства – с нарастваща трудност – изискващи комбинация от сила, пътуване и определени умения.

Знам кой е Сатоши Накамото, каза Макафий

„Ако четете това, нещо ви е накарало да търсите неща, които предизвикват вълнение в иначе предсказуем свят“, започва предаването. Търсенето на съкровища бе предавано чрез спътниковата мрежа Blockstream, на 13 април, като рекламира награда от около 200 Биткойна по текущи цени.

Ригове за добив на криптовалути

„Съкровището, което ще принадлежи на най-успешните ловци и клана им, не е нито злато, нито скъпоценности, нито парчета от безполезна хартия, които минават за пари в тази тъжна ера; вместо това става въпрос за Биткойн, цифрово съкровище, измислено от дълбоки математически истини, в размер, равен на 1 милион щатски долара ”, се казва в съобщението.

Но онези, които искат да претендират за съкровището, трябва да се докажат. Според съобщението:

Това, което четеш, е първата улика в един голям лов. Това не е първият Лов, нито, разбира се, ще бъде последният, но ловуването е мое, така че за мен трябва да се докажете.

Съобщението предполага, че съкровището се съдържа в биткойн адреса, а тези, които могат да го решат с частния си ключ, ще получат неотменим контрол върху средствата. Освен това намеква, че този частен ключ е разделен на 1000 фрагмента – от които 400 са необходими за спечелването на наградата.

Вини Лингам: Ако Биткойн премине $6,200, ще отиде дори по-високо

„Разбих това съкровище на биткойна на хиляди парчета, като използвам магията за разделяне на магьосника Шамир. За да го съберете отново, вие или вашият клан трябва да намерите точно четиристотин от парчетата и да ги обедините отново, използвайки магията на Шамир за рекомбинация. След като го направите, съкровището ще бъде безвъзвратно ваше.

Макар че може да мислим, че Шамир е магьосник на ерудицията, посланието вероятно се отнася към Ади Шамир, израелски криптограф. „Заклинанието на Шамир за рекомбинация“ може да е препратка към алгоритъма за споделяне на тайни, който той е изобретил. Алгоритъмът позволява съобщението да бъде разделено на части, а ако е изпълнен определен праг – в случая 400 – тогава тайната може да бъде решена с по-малко от общия брой части.

За да придобият тези 400 фрагмента, ловците ще се нуждаят от познания в областта, способността за пътуване и физическа сила и фитнес. Освен това, съдържанието на съобщението предполага, че ловците може да се наложи да сформират екипи, за да се конкурират ефективно.

„Някои ключове ще изискват задълбочено познаване на даден предмет – други просто ще изискват способността да пътуват до отдалечени места или да извършват подвизи със силата си. Трудността ще се увеличи, докато не се уверя, че съм открил група ловци, заслужаващи да получат наградата – продължи предаването.

Посланието беше посрещнато с някакъв скептицизъм. Някои читатели поискаха доказателство, че средствата съществуват, което е постижимо чрез публикуване на публичен ключ на адрес, съдържащ 1 милион долара в Биткойни. Въпреки това, източник, запознат с онези, които организират лова, потвърждава, че то е легитимно.

Консорциум за $2 трилиона ще предлага услуги с криптовалути за клиентите си

Като допълнение, този вид криптографски лов на съкровища не е необичаен в биткойн-сферата. Съществува общностна традиция да се крият частни ключове в неща, които варират от скулптури, до загадки, картини. Това обаче би било една от най-големите награди на Биткойн, публикувани досега.

Първите 3 ключа са достъпни за всеки, който може да премине към следните GPS координати или да извърши някакво криптиране:

„За да изпробваме решителността, смелостта, интелигентността и разбирането на потенциалните ловци, ще предоставям улики за местоположението на тези хиляди ключови фрагменти в satoshistreasure.xyz от време на време“ добавя се в съобщението.

Заинтересованите търсачи на силни усещания могат да прочетат пълното съобщение тук.

Късмет, ловци!

Източник

Leave a Reply