Стейбълкойнът на Wells Fargo е по-бърз и по-евтин от SWIFT

Голямата американска финансова компания Wells Faro твърди, че нейната блокчейн технология за вътрешни трансгранични парични преводи в по-бърза и по-ефикасна от системата SWIFT, която се ползва от повече от 11,000 финансови институции.

Wells Fargo Digital Cash е името на услугата, която беше представена в седмицата между 16 и 20 септември, ползва Corda Enterprise (R3) софтуеъра, за да обработи тези вътрешни преводи на средства от сметка в сметка, в същата банка.

„Когато придвижваме пари по света и е нужно да обменяме във валута, трябва да ползваме трета страна като SWIFT и други банки,“  каза Lisa Frazier, директор на Innovation Group при Wells Fargo. „Това е дълъг процес и всеки път има свързване от външни агенти, отнема време, енергия и усилие.“

Четете още: Криптовалутата навлиза и при картоиздателите

Frazier заяви преди CoinDesk, че услугата на Wells Fargo e „по-бърза от SWIFT, по-евтина и определено е по-ефикасна.“

В момента, за да се направят вътрешни преводи между банкови клонове в различни страни, банката трябва да ползва SWIFT. С блокчейн проектът не е така. Услугата ще влезе в пилотна фаза догодина и след успешно потвърждение, „различните клонове ще могат да обменят дигитални пари помежду си,“ съобщи Friaser.

Както е и случаят с конкурента JPMorgan и JPM Coin, дигиталните пари на Wells Fargo ще са обезпечени едно към едно от аналогови пари. „Ние ще държим fiat валута, и [дигиталните пари] са стейбълкойн, ще издаваме и дигитални токени в брой,“ обясни Friaser.

Управителката каза, че Wells Fargo активно участва в блокчейн тестове от 2016 г., тестове които тя нарече „външни“ тестове, което означава, че са участвали и други банки и финансови институции. Но Wells Fargo работи и върху собствени разработки по технологията за споделена счетоводна книга (distributed ledger technology, DLT).

„Изненадата се състои в това, че открихме наистина солидно приложение на DLT при нашите преводи. По този начин намаляваме нуждата от посредници и възможните закъснения при обработка. По този начин разширяваме възможностите си за извършване на валутни преводи през граница,“ разказа още Frazier.

Четете още: Хората вярват повече на банките отколкото на Фейсбук

Стейбълкойн проектът е и първият проект, който Wells Fargoразработва върху платения софтуеър на R3. Wells Fargo вече е лицензирала своя продукт и ще има и нововъведения, разкри банката.

От SWIFT отказаха да направят коментар. Но се знае, че и SWIFT си сътрудничи с R3 по няколко различни проекта.

Wells Fargo изясни, че дигиталните ѝ монети няма да се ползват извън вътрешните ѝ системи за парични преводи.

Говорител на банката заяви, че за DLT мрежата на Wells Fargo беше избрана „Corda Enterprise, a не CordaSettler. Wells Fargo Digital Cash е вътрешна платежна услуга, която няма да е част от възможно дигитално решение за обработка на плащания на финансовите пазари.“

Според бившият банков управител Alex Lipton, монетата на Wells Fargo може да е много полезна и да улесни и опрости „архаичните процеси вътре в банката,“ но не е продукт, който да намери приложение извън банката и малцина от нейните партньори.

„Големите банки и те трябва да ползват SWIFT като всички останали, и се оказва, че няма разлика между вътрешен и външен за банката превод. Дигитална монета е от помощ, но разкрива и отчаянието им,“ коментира Lipton, който сега е главен технически директор на финансовата технологична компания Sila.

На пръв поглед, дигиталната монета на Wells Fargo може да изглежда същата като JPM Coin. Frazier, обаче, твърди, че няма прилики между JPM Coin и Wells Fargo Digital Cash. „Мисля, че са различни,“ каза тя.

Wells Fargo не е член на Interbank Information Network (IIN), системата на JPMorgan, но Frazier заяви, че в бъдеще мрежите ще са съвместими и ще работят заедно.

Wells Fargo не е член на Interbank Information Network (IIN), системата на JPMorgan, но Frazier заяви, че в бъдеще мрежите ще са съвместими и ще работят заедно.

Източник

Leave a Reply