Сривът на Рипъл от 0,27$ до 0,27$ – край или гениално подготвено начало?

Рипъл преживя неочакван шок в сравнение с останалите криптовалути. Кое от движението на токена обаче е истина и кое – подготовка за нещо по-голямо? Вижте в заключението и коментирайте.

19-ти ноември, цена 0,27$

Вероятно има хора, които са знаели какво ще последва в следващите 35 дни. На 19-ти ноември, XRP стартира похода си на нива, около които се движеше в последната година. Цената за една монета беше около 0,27$, но обемите на търговия се покачваха и се бяха удвоили в сравнение с предходната седмица.

24-ти ноември, цена 0,71$

Ръстът в рамките на 5 дни беше огромен. Търсенето на XRP в Гугъл достигна нивата от декември 2017 г. Предстоящото стартиране на Flare Networks, насрочено за 12 декември, допълнително подклаждаше интереса. Инвеститорите се втурнаха да притежават XRP, за да се възползват от евентуалния еърдроп на Spark Tokens. За целта те трябва да притежават Рипъл в своите портфейли. В интерес на истината, по време на самото събитие, цената не претърпя някакви сериозни движения.

21-ви декември, цена 0,57$

След скока и лек спад, цената остана стабилна в рамките на близо месец. Именно първия ден на зимата обаче се оказа сякаш такъв и за XRP. Появиха се слухове, че Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на САЩ ще повдигне обвинения срещу Рипъл, нейния съосновател и бивш изпълнителен директор Кристиан Ларсен и настоящия изпълнителен директор Брад Гарлингхаус. SEC обвинява Рипъл и асоциираните страни, че са събрали над 1,3 милиарда долара средства чрез продажбата на „текущи предложения за ценни книжа на цифрови активи“.

22-23-ти декември, цена 0,52-0,22$

На 22-ри декември SEC излезе с официално изявление, че обвиненията са факт и ще бъдат наистина повдигнати. Новината разтърси инвеститорите, цената на XRP главоломно започна да спада и достигна до… нивата, в които се движеше през по-голямата част на годината, до 1-ви август.

24-ти декември, цена 0,27$

И ето ни днес – там, където всичко стартира. Сравнително спокойната година за XRP премина през сериозен трус и в рамките на 35 дни скочи повече от двойно, след което се срина до старите си нива. Ето и един чисто финансов пример. На 19-ти ноември инвестирате 1 млн. долара в XRP. Получавате 3 700 000 XRP токена. 5 дни по-късно, на 24-ти ноември продавате и при цена от 0,71$ получавате 2 627 000 долара. Печалба от над милион и половина, в рамките на 5 дни. Можете да продължите, като вложите първия милион в същото количество токени. До тук – добре.

Какво следва от тук нататък? След срива до 0,22$, цената през днешния ден се стабилизира около 0,27$ – тази, на която беше през почти цялата година. Брад Гарлингхаус увери своите работници и поддръжници, че Рипъл е невинен и ще спечели делото. Министерството на финансите на САЩ предложи нови правила, регулиращи транзакциите с биткойни и криптовалути. Но…

Именно ходът на МинФин изглежда най-подходящ за описване на създалата се ситуация. Предложените правила са достъпни за обсъждане, но в абсурдни срокове. В края на годината, при всички почивни дни, крайната дата за публичен коментар относно проекта е 4-ти декември. Адвокатът на Compound, Джейк Червински, нарече този проект „среднощно нормотворчество“. Нещо, което се случва без възможност за реакция. И като допълнение към всичко това, след последните президентски избори в САЩ, предаването на властта се случва в момента – до 20-ти януари 2021-ва година.

Точно в този момент се появява и нападението срещу Рипъл. SEC отлично знае, че настоящата администрация няма да е в състояние да завърши, а вероятно даже и да започне, едно подобно дело. След смяната на властта всички лица ще са различни, настроенията – също. А „продажбата на ценни книжа“ според обвинителите датират от 2013-та година насам. Защо повдигат обвинения сега?

Пределно ясно е, че доволни от цялата ситуация има. На къде ще продължи XRP от тук нататък? Така като гледам – там, от където започна 2020-та.

Leave a Reply