След PayPal, Visa, MasterCard, eBay и Stripe напускат Libra проекта на Facebook

MasterCard, Visa eBay, Stripe and Mercado Pago са се оттеглили от оглавената от Facebook Libra Association.

В петък, на 11 октомври, The Financial Times писа, че след PayPal, еBay и Stripe също напускат Libra проекта заради политически натиск. Говорител за MasterCard е потвърдил, че и тази компания ще се оттегли.

„MasterCard реши, за момента, да не бъде член на Libra Association. Компанията остава фокусирана на собствената си стратегия и усилия да прави финансовите услуги достъпни навсякъде по света. MasterCard вярва, че има възможни ползи в такива инициативи и ще продължи да наблюдава как се развива Libra проектът.“

Говорител на Visa каза, че и тяхната компания засега няма да членува в Libra Association. Като фактор за това решение беше изтъканата и способността на Libra напълно да отговаря на регулаторните очаквания.

Четете още: Бинанс стейбълкойн BUSD започва да се търгува на Paxos

Говорител на eBay е казал на The Financial Times, че компанията уважава Libra Association, но избира да се съсредоточи върху пускането на „урегулирано разплащaне“ за клиентите си.

Говорител на Stripe също е потвърдил оттеглянето и на тази компания: Libra има потенциалът да направи електронната търговия достъпна по цял свят и Stripe ще остане отворена за сътрудничество с Libra Associаtion на по-късен етап.

Говорител за Mercado Pago е казал, че компанията ще преразгледа Libra, когато има „повече яснота“ около проекта.

Първата официална среща на Libra Association е насрочена за идната седмица. За момента, асоциацията има 23 члена. Говорител на Facebook е казал, че срещата ще се състои както е планувана.

Първоначално, имената на всичките 28 члена на асоциацията, които бяха част от учредяването ѝ, бяха обявени, но те са подписали само необвързващи писма.

Нестопанските организации Kiva and Mercy Corps, фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz (a16z), криптовалутният уредник Anchorage Anchorage and и компанията за разплащателни услуги Xapо са потвърдили членството си в Libra Association.

Четете още: Хората вярват повече на банките отколкото на Фейсбук

Facebook представи своето виждане за Libra през юни 2019 г. и намерението си на предоставя банкови услуги на повече от един милиард души, които понастоящем нямат достъп до такива услуги.

Но проектът веднага срещна съпротива от законодатели по цял свят. Представители на немската и френската власт заявиха, че ще забранят пускането на Libra. Американският политик Maxine Waters, която представлява 43я район на Калифорния, поиска Мораториум върху разработването на проекта преди всички регулаторни пречки да са премахнати.

Съвсем скоро, американските сенатори Brian Schatz (Хавай) и Sherrod Brown (Охайо) са изпратили писма с подобно съдържание до Stripe, Visa и MasterCard с предупреждение за ефекта, който Libra може да има на световната финансова система и са намекнали, че участието в проекта може да доведе до по-строг регулаторен контрол върху техния собствен бизнес.

По-късно този месец, Mark Zuckerberg ще свидетелства пред Комитетът по финансови услуги на САЩ. Комитетът е оглавен от Maxine Waters.

Източник

Leave a Reply