Световният икономически форум създава коалиция за използване на web3 и блокчейн за положителни действия в областта на климата

Световният икономически форум стартира нова Коалиция за крипто устойчивост, състояща се от 30 партньори в пресечната точка на устойчивото развитие и уеб3, крипто и блокчейн технологиите, съобщи международната неправителствена организация (НПО) на уебинар в сряда в Ню Йорк, САЩ.

Световният икономически форум стартира ново публично-частно партньорство за използване на уеб3 технологиите за по-добра подкрепа на положителните резултати в областта на климата, тъй като осведомеността за въздействието на блокчейн технологиите върху околната среда се увеличава.

В сряда базираната в Швейцария неправителствена организация обяви Коалицията за крипто устойчивост, състояща се от 30 партньори в пресечната точка на устойчивото развитие и уеб3, крипто и блокчейн технологиите, по време на панел, проведен в САЩ.

Коалицията планира да подкрепя научноизследователската и развойната дейност, да споделя най-добрите практики и да оказва влияние върху нормативната уредба и включва интердисциплинарни членове от блокчейн платформата Solana, през нестопански организации с фокус върху устойчивото развитие, като Climate Collective, до Лисабонския университет.

Криптотехнологиите наскоро постигнаха напредък в областта на устойчивото развитие, като Ethereum Merge намали потреблението на енергия на втория по големина блокчейн. Индустрията като цяло обаче продължава да е енергоемка. Биткойнът, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, има годишен въглероден отпечатък, който съответства на този на държавата Гърция, а потреблението му на енергия е сравнимо с това на Обединените арабски емирства, според индекса на Digiconomist за енергийното потребление на биткойна.

„Целите и начините, по които криптоиндустрията трябва да се декарбонизира, са доста сложни“, заяви Ейми Уестървелт, регионален директор за Северна и Южна Америка в Energy Web, по време на онлайн конференцията. Energy Web изгражда децентрализирани операционни системи с отворен код, ориентирани към декарбонизацията. „Мисля, че се нуждаем от сътрудничество с утвърдени неправителствени организации, с учени в областта на климата, комунални услуги и с тези индустрии, които са на място, за да сме сигурни, че тези наистина иновативни и уникални инструменти, с които разполагаме, се прилагат в правилната посока“, добави Уестървелт.

Когато по-малко е по-добре

Основната функция на коалицията ще бъде да анализира потреблението на енергия и материали от криптоиндустрията, за да разбере по-добре нейното въздействие върху климата и природата. Групата обаче планира също така проактивно да проучва начините, по които уеб3 може да помогне на държавите да постигнат по-ниски цели за въглеродни емисии.

Според Джош Кнауер, съосновател на ReSeed Carbon Assets и съпредседател на работната група на коалицията за въглеродни кредити, блокчейн технологиите са подходящи за пазар на въглеродни кредити. Reseed Carbon Assets е компания, която продава така наречените „ReSeed Carbon Protection Credits“, които представляват цифрови токени, посочващи блокове земеделски земи, в които се съхранява приблизително един метричен тон въглерод в растителността и почвата.

С помощта на сателитни снимки и изкуствен интелект купувачът на кредит за защита от въглеродни емисии може да гарантира собствеността си върху съхранените и защитени въглеродни емисии, като цената се колебае на свободен и децентрализиран пазар, се посочва на уебсайта на компанията.

Кнауер добавя, че блокчейнът е приобщаващ и разширява достъпа до пазарите на въглеродни емисии дори до най-малките земеделски производители, горски стопани и общности на коренното население в света.  „Тази технология може да помогне за създаването на координация, прозрачност и ефективност на системите и може да осигури повече яснота и проследимост, когато става въпрос за действия, ангажименти и инвестиции“, казва той и добавя, че тя помага да се гарантира, че самите земеделски стопани са справедливо компенсирани и се възползват от увеличаването на цената на въглерода.

По-зелен криптодобив

Освен това Коалицията за устойчивост на криптовалутите се стреми да подкрепя по-ефективни практики за добив на криптовалути, тъй като индустрията консумира огромни количества енергия за извършване на транзакции. Децентрализираният и гъвкав характер на миньорите обаче би могъл да им позволи да работят само в извънпиковите енергийни периоди, когато по-малка част от енергията на електрическата мрежа се консумира от други източници, според Лусия Галярдо, основател и главен изпълнителен директор (CEO) на EmergeFrance.

Топлинните отпадъци от машините за добив на криптовалути могат да бъдат рециклирани и да предложат нов бизнес модел за комуналните услуги и инвеститорите, които искат да разработят микромрежи за възобновяема енергия, казва Галардо. EmergeFrance е работила с клиенти, които искат да рециклират топлината, която се отделя от криптодобива, превръщайки я в източник за отопление и работа на водни системи за обществени съоръжения, добави тя.

Други ключови партньори на коалицията са компанията за информационни технологии Accenture, Ripple Labs, Inc., компанията, която разработва протокола за разплащане и мрежата за обмен Ripple, и екологичната организация Rainforest Partnership. Коалицията ще работи като част от Crypto Impact and Sustainability Accelerator (CISA) – финансирана с безвъзмездни средства инициатива, стартирана от Световния икономически форум в началото на тази година, за да подкрепи познанията за въздействието на криптотехнологиите върху околната среда, социалната сфера и управлението (ESG).

„Нуждаем се от отворени стандарти, от отворени протоколи, от отлични дебати и обмен, в това се състои научният метод, за това сме тук“, каза Кнауер и добави: „След това се нуждаем от по-големи институции като Световния икономически форум, като Royal Bank, като търговски банки, като други инвеститори, които да влязат и да помогнат на тези решения да се разширят.“ 

Източник: https://forkast.news/world-economic-forum-launches-coalition-to-use-web3-blockchain-for-positive-climate-action/

Leave a Reply