САЩ, Франция и Германия водят по Биткойн възли

Една от многото причини, които правят Биткойн уникална валута, е, че тя е проектирана да бъде глобална валута, достъпна за всеки, навсякъде и по всяко време. Именно затова, първият в историята криптоактив се използва по целия свят, но с различен интензитет – в зависимост от различните културни, икономически и регулационни особености.

Ново проучване разкрива в какво съотношение са разпространени Биткойн възлите по целия свят, като се анализират всички транзакции, добавени към блокчейна.

Биткойн възли по страни

Не е изненада, че САЩ са с най-голям брой възли, или т.нар. нодове – общо 2,349. След тях са Германия и Франция – съответно с 1,924 и 604 възела. Заедно трите страни съставляват над 50% от общия брой възли по целия свят.

По-надолу в списъка са други европейски и азиатски страни с дял между 2% и 5%, като Холандия, Великобритания, Русия, Китай, Сингапур, и Япония. Канада също е в топ десет. Заедно тези страни представляват около 25% дял. Останалата част от света, без горепосочените държави, държи последните 25% от съществуващите възли.

Четете още: Чангпенг Жао за забраната на Биткойн в Индия: Колкото повече го забраняват, толкова повече хората го искат

По това разпределение може да се съди, че понастоящем само развитите страни със силна икономика и технологична инфраструктура съставляват значимата част от съществуващите Биткойн възли.

Какво е възел и какво е предназначението му?

Възлите обработват и валидират транзакциите, които се изпращат по мрежата и служат за функционирането и сигурността ѝ.

Възлите могат да бъдат пълни, когато работят на пълен Bitcoin клиент, и олекотени, когато обработват транзакциите по-бързо, без да се налага да се изтегля целият блокчейн за да работи. Изследването обхваща и двата вида възли. Възлите могат оперират както в облак структури, така и на локално устройство, или като предварително конфигурирани възли, свързани към компютър.

Предвид изискванията за мощност на процесора и стабилна интернет връзка, не е особено изненадващо, че страните, които попадат в този списък, са с развита инфраструктура, голям брой население и по-ниско ниво на регулация по отношение на криптовалутите.

Източник

One Reply to “САЩ, Франция и Германия водят по Биткойн възли”

Leave a Reply