Сатоши Накамото: 10 любопитни факта за основателя на Биткойн

Не са намерени ясни доказателства за истинската самоличност на Сатоши Накамото. Има обаче много истории и факти за работата му от първите известни доказателства за ролята му в Биткойн през 2008 г. насам. Ето най-любопитните факти:

Сатоши Накамото поставя дълги или двойни интервали след точката.

Пример може да се намери в неговия whitepaper, публикуван на 1 ноември 2008 г. и странно в имейл, изпратен от Ник Сабо през 1993 г. в пощенския списък на Cypherpunk.

Screen Shot 2018-02-15 at 17.26.49.png

Накамото продължава идеите на Bit-gold и b-money

Bit-gold и b-money (и двете идеи са обявени през 1998 г.) са много сходни с проекта Биткойн. Накамото обаче споменава само b-money като референция.

Сатоши Накамото е анаграма и сричково съкращение

Случайност ли е? Сатоши Накамото е анаграма чрез пренареждане на думите „така че на човек му пука“ (so a man took a shit) или сричковото съкращение на четири големи технологични компании: Samsung, Toshiba, Nakamichi и Motorola.

Нобеловият лауреат Милтън Фридман прогнозира p2p система за разплащане

През 1999 г. икономистът Фридман предвижда бъдеще на надеждни дигитални пари.

Единственото нещо, което липсва, но скоро ще бъде разработено, са надеждните електронни пари.

Не само това: Сатоши Накамото дори беше номиниран за Нобелова награда за икономически науки.

Сатоши Накамото прави първата криптовалутна транзакция

Първата транзакция е получена от Хал Фини – 100 BTC на 12 януари 2009 г. Фини изобретява система, наречена Reusable Proof-of-Work, която е последната част от пъзела BitGold/Bitcoin, известен също като Консенсус на Накамото. Известният криптографски активист почина на 28 август 2014 г. по естествени причини, свързани с ALS (Амиотрофична латерална склероза).

Накамото прогнозира как таксите за добив ще работят заедно с таксите за транзакции.

Днес таксите за транзакции са в размер на около 10% от общото възнаграждение за добив.

„Когато [копаенето] свърши, системата може да поддържа такси за транзакции, ако са
необходими. Базира се на конкуренцията на отворения пазар и вероятно винаги ще има
възли, готови да обработват транзакциите безплатно.“

Имейл акаунтът satoshin@gmx.com беше хакнат

През септември 2014 г. имейл акаунтът на Накамото беше хакнат очевидно от хакер с псевдоним Savaged. Истинската самоличност на Накамото може да е продадена в даркнета.

1*x5cr1hBC39deRcDVNWZEMg.png

Сатоши е добил най-малко 1 148 800 BTC, които никога не са били изразходвани до май 2010 г.

Това предположение се основава на изчисление на Серджо Демиан Лернер.

През 2014 г. репортер твърди, че е идентифицирал Дориан Сатоши Накамото като основател на Биткойн

Много е малко вероятно той да е истинският основател. По ирония на съдбата споменатият С. Накамото живее на няколко пресечки от бившия дом на Хал Фини.

От април 2011 г. Накамото спря да отговаря на публикации или имейли

Това се случи малко след следните две съобщения.

№1: PC World свързва Биткойн с Wikileaks на 10 декември 2010 г. Накамото, който се е страхувал да не бъде свързан с WikiLeaks, коментира статията в публикация в блога на bitcointalk:

Би било хубаво да привлечем това внимание във всеки друг контекст. WikiLeaks ритна гнездото на стършелите и роякът се насочи към нас.

2: Гавин Андресен обяви, че е поканен в централата на Централното разузнавателно управление на САЩ, за да говори за Биткойн.

На 26 април 2011 г. Гавин Андресен заяви:

„Сатоши предложи тази сутрин, че аз (ние) трябва да се опитаме да спрем да наблягаме на цялото „мистериозен основател“ нещо, когато говорим публично за Биткойн.

На 7 март 2014 г. обаче последният признак на живот може да се проследи до коментар на началната страница на фондацията P2P, в който той отрече да е Дориан Накамото.

След всички тези спекулации заключавам, че всяко усилие за намиране на самоличността на Накамото е нещо против проекта Биткойн. Следователно повече няма да се стремя да разкривам истината за неговата/нейната самоличност.

Единственият законен принос за основателя може да бъде само честна оценка на най-разрушителната технология в света, която се е случила с паричната наука.

Както и да е, не е необходимо да се знае кой е Накамото, но много по-важно е да се посочат най-влиятелните основатели на движението Cypherpunk, които направиха криптовалутите възможни, тъй както можем да ги използваме днес:

Тим Мей (писател и учен/ръководител на движението на CP), Ник Сабо (BitGold), Уей Дай (b-money, Адам Бек (HashCash) и решавачът на проблема с византийските генерали Хал Фини (RPoW).

Source: https://originalcontroltheory.tumblr.com

http://satoshi.nakamotoinstitute.org/posts/

Leave a Reply