Самсунг залага на копаенето на Биткойн

Самсунг разкри, че разработва и произвежда чипове за добив на Биткойн.

На конференцията MicroBT M20 в Ченгду, Китай през май, Чарлс Сонг, генералният мениджър на Samsung Foundries China разкри, че компанията е проектирала и произвеждала 3nm и 5nm чипове за Биткойн добив.

Участието на Самсунг в добива на Биткойн

Според вътрешните документи на компанията, Самсунг произвежда тези чипове още от първото тримесечие на 2018 г. Самсунг обяви публично стратегическото си партньорство с MicroBT. Това е третият по големина дизайнер на ASIC на Биткойн, след Bitmain и Canaan на конференцията.

Четете още: Иран мечтае за небостъргач, копаещ криптовалута?

Въпреки изоставащата си позиция зад двете доминиращи компании, MicroBT е известна с производителността и енергийната ефективност на своите чипове, според източници в индустрията.

Новината не бива да изненадва. Самсунг е втората по големина компания за полупроводници в света по приходи, след Интел. Нишата за минно оборудване нараства непрекъснато. Пазарната капитализация на криптовалутите за доказване на работа – и разходите за тяхното осигуряване чрез блокови награди и такси – нараства.

Самсунг произвежда чипове в най-новата линия от устройства MicroBT – M20S WhatsMiner, който се гордее с 68 Terahashes в секунда (Th / s) с енергийна ефективност от 48 вата за Terahash.

За справка, стандартната ASIC индустрия Bitmain Antminer S9 достига 13,5 Th / s с енергийна ефективност от 98 W / Th. M20S е пет пъти по-мощна и има 50% по-ниска консумация на енергия при сравнима цена на дребно от $ 2450 в китайски юана.

Преминаването на Самсунг към блокчейн

През февруари Самсунг обяви, че новият смартфон на Galaxy S10 ще включва поддръжка за съхраняване на частни ключове за криптовалута. Конкретно, за Етериум, ERC20 символи и други колекционерски предмети, базирани на ETH.

Четете още: Какво е Блокчейн?

Миналата година Samsung SDS, дъщерно дружество на технологичния гигант, също обяви, че обмисля блокчейн за част от веригата си за доставки. Съвсем наскоро компанията разкри, че разработва свой собствен блокчейн на базата на Етериум, което вероятно ще доведе до нова криптовалута – Samsung Coin – през 2020 година.

Източник

Leave a Reply