Само идиот би използвал сенчестата криптовалута на Фейсбук

Трябва да сте идиот, за да използвате сенчестата криптовалута на Фейсбук. Направо си сложете табела, на която пише: „Моля, ограбете ме!“

От CCN.com: В своето безкрайно желание да завладее света, Фейсбук изгражда мрежа от онлайн търговци и финансови институции, които да подкрепят нейната тайна нова криптовалута. Уолстрийт Джърнъл съобщава, че военната машина на Марк Зукърберг търси $ 1 млрд., за да финансира скрития си проект за Стейбълкойн, Проект Libra. Водят се преговори с гиганти като Visa и Mastercard, за да се получат тези пари.

Фейсбук търси 1 милиард долара за Проект Libra

Компанията стартира проект Libra преди повече от година като лесен начин за прехвърляне на пари между потребителите на WhatsApp. Но всъщност той се разраства далеч отвъд оригиналния обхват.

Проектът се разширява и включва плащания за електронна търговия във Фейсбук и други уебсайтове, както и възнаграждение за гледане на реклами, пазаруване онлайн и взаимодействие със съдържание.

2,38 милиардата месечни активни потребители на Фейсбук означават, че при стартирането на проект Libra, той почти веднага ще се наредо до конкурентите си Apple Pay (383M) и PayPal (267M). Въпреки това, има няколко причини, поради които вие и всички останали трябва да избягвате предстоящата криптовалута на Фейсбук на всяка цена.

Кой все още вярва на Фейсбук?

Нека да се поровим в миналото, за да достигнем до времето, когато Фейсбук доказа, че не трябва да има никакъв достъп до парите ви.

Няма по-добро място да се започне от скандала с Кеймбридж Аналитика във Фейсбук . През 2014 г. социалната мрежа продаде личните данни на 87 милиона потребители на Кеймбридж Аналитика без съгласието на потребителите. Това е пряко нарушение на правилата за поверителност на компанията.

Добавянето на финансовите ви данни към огромната купчина лична информация, с която Фейсбук вече разполага за вас, обещава още неприятности.

Текстови пароли

Ако нарушенията в данните на Фейсбук не са достатъчни за да ви изплашат, нека да разгледаме как компанията обработва паролите. Подсказка: Не добре.

През март Фейсбук разкри, че от 2012 г. насам съхранява стотици милиони пароли за сметки в четлив, чист текст.

Като се доверявате за каквато и да е сума на компания, която не може дори да защитава паролите, реално поставяте знак на гърба си, който казва: „Моля, елате и ме ограбете!

Цензурата на Фейсбук

Красотата на биткойните и другите криптовалутни активи е, че те са резистентни към цензура. Нито една компания не може да замрази вашия биткойн портфейл или да блокира транзакция. Фейсбук може и ще блокира вашата финансова сметка, когато пожелае. Компанията вече започна да демонстрира тази свръх мощна сила с последните си забрани на сметки.

Тази седмица Фейсбук обяви забраните за няколко лица, включително Алекс Джоунс, Луис Фарахан и Мило Янопулос. Представители на компанията обясниха, че ограничените лица са нарушили политиката на платформата относно речта на омразата и насърчаването на насилието.

Макар че това разсъждение може да се оправдае, то поставя опасен прецедент за бъдещи действия. Къде е границата на цензурата? Забраната показва, че Фейсбук има право да замрази криптографските ви активи, ако не споделя вашите конкретни виждания и може да блокира транзакции поради субективни причини.

Криптовалутата на Фейсбук трябва да се пресече още при стартирането

Криптовалутата на Фейсбук идва с всичките недостатъци на компанията зад нея и нито едно от предимствата на действителната криптовалута. Всеки, който я приема като стъпка към масово усвояване, просто не разбира какво прави криптото велико.

Ако търсите валута с лоша сигурност и потискаща цензура, дайте парите си на Фейсбук. Ако не, бягайте далеч, далеч.

Източник

Leave a Reply