Руският съд снема криптоборсата Бинанс от черния си списък с уебсайтове

Съд в района на Архангелск постанови миналото лято, че Бинанс трябва да бъде блокиран, но криптоборсата бе уведомена едва месеци по-късно.

Бинанс, най-голямата борса за криптовалута по обем на търговията, убеди руския съд да премахне уебсайта ѝ от черния списък на регулатора.

Сайтът е блокиран от юни, когато съд в Архангелска област се произнесе в полза на местните прокурори, като заяви, че компанията помага за разпространението на информация за Биткойн (BTC, -7,34%) и че криптовалутата не е регулирана.

„Издаването и използването на биткойни са напълно децентрализирани и няма начин да се регулира от правителството, което противоречи на сегашния руски закон“, се казва в решението от септември.

Бинанс обаче не беше уведомена за съдебните заседания и разбра, че вече е в черния списък на агенцията за интернет цензура Roskomnadzor, три месеца по-късно, според Глеб Костарев, руският представител на криптоборсата. Това попречи на Бинанс да може да защити правилно правата си в съда.

Как да купя Биткойн?

След като Бинанс оспори решението, като поиска справедлив процес, прокурорите оттеглиха жалбата си, сочи новото решение на съда, видяно от CoinDesk.

Криптовалутите като Биткойн не са незаконни в Русия. Законът за цифровите активи, който влезе в сила на 1 януари, признава криптовалутите като облагаема собственост и регулира издаването на централизирани цифрови токени в страната. Президентът Владимир Путин също подписа заповед, че държавните служители трябва да отчитат своите крипто притежания.

Централната банка на страната също публикува директива, ограничаваща количеството цифрови активи, които неквалифициран инвеститор в Русия може да купи до не повече от 600 000 рубли за една година (около 7 740 долара).

Правилата за това как руснаците трябва да отчитат своите крипто притежания за данъчни цели все още се финализират.

Източник

Leave a Reply