Русия ще легализира цифрови активи в рамките на две седмици, Libra на Фейсбук не е сред тях

В рамките на две седмици цифровите активи и ICO-тата трябва да получат правен статут и да се регулират в Русия. Новата валута Libra на Фейсбук обаче няма да бъде поканена на партито.

Руската държавна дума е готова да приеме дългоочакваното законодателство за цифровите активи в рамките на две седмици, съобщава местната медия Тас. Позовавайки се на заместник-министъра на финансите Алексей Моисеев в неотдавнашно интервю:

„Обсъдихме законопроекта и се договорихме за окончателната версия на текста по време на среща миналата седмица. По принцип всичко е уредено сега. Ние правим окончателните ревизии и, надявам се, ще бъдем готови да го приемем на второ четене в рамките на две седмици. „

Четете още: Libra на Фейсбук взема от Биткойн и Етериум за да стане „Най-добрата от всички светове“

Думата ще приеме и отделен законопроект, който ще регулира първоначалното предлагане на монети (ICO). Тази концепция ще стане част от по-широк закон за алтернативни начини за набиране на средства чрез средства за краудфандинг.

Законодателство за хоризонта

През май Анатолий Аксаков, председател на комисията по финансови пазари на долната камара на парламента, заяви, че законодателите трябва да забавят приемането на криптовалутното право. Това се дължи на факта, че целевата група за финансови действия (FATF) трябваше да разшири терминологията на предложеното законодателство. Той обаче потвърди, че законът ще бъде приет през юни, до края на пролетната сесия.

По-рано тази година руският президент Владимир Путин възложи на парламента да приеме законодателството за криптовалутите до 1 юли 2019 г.

Русия не е влюбена в Libra

Междувременно руските власти се присъединиха към хора на политическия елит по света, изразявайки ожесточена критика срещу валутата Libra на Фейсбук, която беше обявена вчера.

Русия няма да легализира Libra, но руските граждани ще могат да я закупят на чуждестранни платформи за търговия с крипто-валута, заяви Аксаков в интервю за местната радиостанция „Комерсант ФМ“.

„Според мен монетата на Фейсбук няма да бъде законно приета като платежно средство на територията на Русия.“

Четете още: Фейсбук изгражда криптовалутна платежна система

Русия няма планове да легализира активното разпространение на криптовалутни инструменти, основани на обществени Блокчейн технологии, тъй като това може да застраши националната финансова система. Освен това страната ще ограничи или дори забрани създаването на криптовалутни борси и търговски платформи за търговия с такива монети, добави Аксаков.

„Ако някой иска да закупи тези инструменти от платформи, които работят под чужди юрисдикции, те могат да го направят на своя собствена отговорност.“

Източник

Leave a Reply