Русия обмисля създаването на финансов център за търговия с криптовалута на китайската граница

Според ръководителя на Агенцията на Далечния изток за инвестиции и износ (ИПП) Леонид Петухов, се обмисля предложение за създаване на офшорни финансови центрове на остров Болшой Уссурийски. Островът, разположен между границите на Китай и Русия, ще бъде финансов център за търговия с криптовалута, както и други финансови операции.

Наскоро проведеният на 17 юни Международен икономически форум в Санкт Петербург завърши на 8 юни. Наред с други теми сред многобройните държавни представители, криптовалутите бяха широко застъпени в дневния ред.

Четете още: Рипъл отваря нов офис в Цюрих за привличане на институционални купувачи за XRP

Едно от предложенията бе направено от ръководителя на Агенцията за далечен изток за инвестиции и износ (ИПП) Леонид Петухов, който заяви, че правителственият орган обмисля създаването на „финансов център за търговия с криптовалута“ на китайско-руската граница. Историята беше представена от ТАСС, най-голямата руска информационна агенция.

Островът Болшой Уссурийски, разположен на река Амур, е най-доброто място за подобно начинание, каза Петухов пред репортери. Разположен в границите на град Хабаровск, островът попада между границата на Китай и Русия. По този начин, каза Петухов, местоположението е идеално за финансов център, който никога досега не е бил наблюдаван в Русия и би позволил сътрудничество между двете страни.

Целта на центъра, казва Хабаровск, е да служи като център за търговия с криптовалута, крипто-свързани борси и други валутни пазари.

Запознайте се с Койнбейз тук

Понастоящем Русия разполага с две други административни области, проектирани като центрове за финансиране. Една такава област се намира на остров Руски във Владивосток. Другата се намира на Октябрьския остров в Калининград. Жителите на тези райони са напълно освободени от данък върху доходите, когато става въпрос за дивиденти и печалби от акции на чуждестранни дружества.

Въпреки това, в момента не съществува такъв финансов център за търговия с криптовалута. Предложението е Болшой Усуриски остров да стане първия такъв.

Четете още: Иран мечтае за небостъргач, копаещ криптовалута?

Предложението е подобно на други подобни „зони“ в страни като Филипините, където собствената зона за специална икономика на Cagayan се е превърнала в център за иновации на криптовалута. Неговият надзорен орган заяви, че от миналата година е наблюдавал нарастване на инвестициите в региона – най-големият скок за повече от две десетилетия.

Русия със сигурност иска да се поучи от тези експерименти и да създаде свои собствени икономически зони, специализирани в търговия с криптовалута и валутни пазари. Избирайки място на границата между Русия и Китай, остава да се види дали китайските власти ще коментират предложението в близко бъдеще.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Русия обмисля създаването на финансов център за търговия с криптовалута на китайската граница”

Leave a Reply