Първият проследен с блокчейн кораб отплава от Саудитска Арабия за Ротердам

Hellenic Shipping News съобщи, че на 20 май 2019 г. Саудитската митница успешно изпрати първата пратка, която се захранва от Блокчейн технология. Корабът се отправя към Ротердам, Холандия.

Още пристанища в Саудитска Арабия може скоро да внедрят Блокчейн

За първи път през 2018 г. контейнерът е бил обработен по технологията Блокчейн от CargoX, независим доставчик на интелигентни товарителници (Smart B / L ™), базирани на блокчейн. През същата година Maersk и IBM си партнираха, за да сформират TradeLens, базирано на Блокчейн транспортно решение за по-ефективна, прозрачна и сигурна глобална търговия.

Четете още: Европейски институт по Блокчейн ще бъде създаден в Германия

На 20 май 2019 г. Саудитската митница съобщи, че успешно е изпратила първия си блокчейн кораб. Всички подробности и документи на пратката бяха обработени чрез Fasah. Това е изключителен портал за проследяване на пратки на Саудитска Арабия. Той е създаден за сигурен и бърз обмен на електронни данни между всички страни, участващи в търговията.

Товарите заминаха от пристанище Даммам в Саудитска Арабия за Ротердам, Холандия.

Пилотният тест за интеграция на TradeLens и Саудитската митница за използване на Блокчейн верига за доставки, беше проведен през февруари тази година. През януари RTT News съобщи, че базираната в Рияд ИТ фирма Tabadul интегрира Fasah с TradeLens за изпълнение на процеса.

Губернаторът на Саудитската митница Ахмед Ал-Хакбани заяви, че тази футуристична стъпка ще направи Саудитска Арабия „един от най-големите логистични центрове в света“. Той също така намекна за плана на организацията за въвеждане на системата блокчейн към други пристанища в Емирството. Позовавайки се на тази промяна, Ал-Хакбани заяви:

„Избрахме да се заемем с това технологично пътуване, знаейки, че промяната е трудна, но ще ни направи водещ световен играч.“

Саудитска митница е сред 93 други организации, които се съюзиха с IBM TradeLens през 2018 г., за да изпробват платформата.

Блокчейн в корабоплавателната индустрия

Разказът „блокчейн за корабната индустрия“ се свежда до логистика и управление на веригата за доставки. Технологията е широко известна с акцента си върху настоящите принципи и процеси на управление на веригата за доставки.

Четете още: Град в Швейцария използва Блокчейн за търговия със слънчева енергия между съседи

Това не е първият път, когато секторът разбира, че блокчейн добавя прозрачност, сигурност и ефективност към веригата за доставки.

Въпреки това фактът, че сега навлиза в такава огромна индустрия, показва потенциала на Блокчейн да замени традиционните хартиени документи в световните сделки. Това ще даде възможност за оценка в реално време на данните за пратките от всички страни, включително износители, вносители и собственици на товари, чрез една единствена платформа.

Източник

Блокчейн кораб? Кажете ни какво мислите в коментарите долу.

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply