Първата крипто-транзакция между централната банка на Канада и Сингапур бе успешна

Това, което изглеждаше изключително пресилено преди няколко години, сега е реалност. Първата крипто-транзакция между банки вече е факт.

Банката на Канада и валутният орган на Сингапур изпратиха един на друг дигитални валути. Те използваха блокчейн технология, отбелязвайки първата такава сделка между две централни банки, според доклад на Блумбърг, публикуван на 1 май 2019 г.

Централните банки искат по-евтини, по-бързи и по-безопасни международни сделки

Според съвместна декларация, двете централни банки си сътрудничат с помощта на дистрибуторски технологии (DLT) и криптовалути. Целта им е да улеснят по-бързите, по-безопасни и по-евтини трансгранични плащания.

Банката на Канада събра експерименталната си мрежа за вътрешни разплащания, проект Jasper, с мрежата за разпределени главни плащания в Сингапур, проект Ubin, за тестване на трансграничните плащания чрез блокчейн. Според доклада на Блумбърг, тестовете на банките са направени в партньорство с Accenture и JPMorgan Chase & Co.

Софенду Моханти направи изявление за постиженията на банките:

„Проектите Jasper и Ubin са изградени въз основа на предишни иновации в областта на плащанията. Те идват да покажат, че трансграничното плащания могат да бъдат опростени и по-ефективни. Взети заедно, тези проекти са отговорили на много технически въпроси и довели технологията до по-висока степен на зрялост. „

Сътрудничество на централните банки с Блокчейн

Двете централни банки съвместно публикуваха доклад относно трансграничните системи за разплащания. В него се очертаха различни варианти за развитие и се обуславят възможните ограничения и предизвикателства пред DLT за трансграничните плащания.

Какво е Блокчейн? Ръководство за начинаещи

Според Скот Хендри, директор по финансовите технологии на Банката на Канада, те ще продължат да си сътрудничат с паричния орган на Сингапур, за да създадат жизнеспособно решение за трансгранични плащания чрез блокчейн.

Хендри добави:

„Само чрез непрекъснато сътрудничество и фундаментални изследвания ще бъде възможно тази технология да узрее и мениджърите напълно да разберат неговия потенциал.“

Защо централните банки не използват просто и тествано трансгранично DLT решение за крипто-транзакция, като например един от продуктите на Ripple – XRP?

Източник

2 Replies to “Първата крипто-транзакция между централната банка на Канада и Сингапур бе успешна

Leave a Reply