Проучване установи, че 5% от корпоративните финансови директори планират да купят Биткойн през 2021 г.

Повече от 70% от анкетираните финансови ръководители внимателно наблюдават какво правят всички останали с биткойните, преди да решат да инвестират паричните резерви на своите компании в него.

Проучване сред финансови мениджъри установи, че 5% от компаниите възнамеряват да инвестират в Биткойн (BTC) като корпоративен актив тази година, а още 11% заявяват, че могат да го направят до 2024 г.

Проучването, проведено от Gartner, се дължи на новината, че Тесла е инвестирала 8%, или 1,5 милиарда долара от своя резерв в пари, в Биткойн. MicroStrategy Inc., която също е инвестирала големи суми в токена, обяви конвертируема облигация за 600 милиона долара във вторник с намерение да използва приходите за придобиване на допълнителни биткойни.

77-те респонденти, включително 50 финансови директори, показаха силно различни възгледи въз основа на индустрията, в която компанията работи. Технологичният сектор показа най-голямо привличане към биткойните, като 50% от анкетираните от тази индустрия очакват да държат криптовалутата в бъдеще, без значение размера на организацията.

Въпреки че по-голямата част от анкетираните (84%) заявиха, че основните им притеснения относно инвестирането се въртят около финансовия риск, произтичащ от високата волатилност на Биткойн, изглежда също така, че мнозина приемат изчакване и наблюдават развитието на пейзажа.

Койнбейз отваря списък с чакащи за стейкване на Етериум 2.0

Повече от 70% заявяват, че едно от най-важните неща, които искат да знаят, е това какво правят другите с Биткойн. Почти същият брой иска да чуе повече от регулаторите по въпроса, за да им помогне да разберат присъщите рискове при притежаването на цифровия актив.

Главният изследовател на Gartner Александър Бант отбеляза, че „Финансовите лидери, на които е възложена задачата да осигурят финансова стабилност, не са склонни да правят спекулативни скокове в неизвестна територия“, добавяйки:

„Важно е да запомните, че това е зараждащо се явление в дългия график на корпоративните активи. Финансовите лидери, на които е възложено да осигурят финансова стабилност, не са склонни да правят спекулативни скокове в неизвестна територия.“

Други изразени опасения включват нежелание за поемане на риск от борда на директорите (39%), бавно приемане като приета форма на плащане или замяна (38%), липса на разбиране (30%), кибер рискове (25%) и сложно счетоводно третиране (18%) .

Въпреки че е трудно да се извлекат статистически значими резултати от толкова малък размер на извадката, струва си да се отбележи как увеличените корпоративни инвестиции биха повлияли на Биткойн. През втората половина на 2020 г. компании извън финансовия и комуналния сектор в S&P Global притежават приблизително 2 трилиона долара парични резерви. Понастоящем това е повече от двойно текущата пазарна капитализация на Биткойн и като такъв има много пари, които могат да се влеят в Биткойн.

Само технологичният сектор може да има най-малко 640 милиарда долара за инвестиране – въпреки че повечето компании досега са отделяли само малък процент за Биткойн.

Как да купя Биткойн?

Инвестиционната компания ARK Invest предложи по-рано този месец, че ако „всички компании на S&P 500 отделят 1% от своите парични средства“ за BTC, цената на цифровия актив ще се увеличи с около 40 000 долара, като ще достигне почти до 90 000 долара.

Ако корпоративните инвестиции се увеличат до 10% от паричните резерви, ARK твърди, че биткойнът ще се увеличи с 400 000 долара.

Изследването показва рязко повишаване на осведомеността от проучването на Gartner спрямо 2018 г., когато само 66% от ИТ директорите дори са знаели за блокчейн технологията.

Източник

Leave a Reply