Пропадайки, турската лира ще подтикне инвеститорите към Биткойн, казва Макс Кейзер

От CCN: Биткойн бикът Макс Кейзер намекна, че с влошаването на турската икономика, турците могат да се обърнат към Биткойн като опция. В един туит Кайзер каза, че Биткойн ще се превърне във фактор за хората, тъй като на турската лира не може да се вярва.

Турската лира вече е петата най-търгувана национална валута за Биткойн. В това отношение лирата е надмината само от американския долар, йената, вон-а и еврото. Тя изпреварва канадския долар и британския паунд.

bitcoin
Турската лира вече е 5-та най-търгувана фиатна валута за Биткойн | Източник: Coinhills

Това идва в момент, когато централната банка на Турция разхлаби монетарната политика, предизвикваща опасения от увеличаване на инфлацията. Във вторник турският финансов регулатор намали цените на репо търговията със 150 базисни пункта.

ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕИЗВЕСТНОСТ В ТУРЦИЯ Е В ПОМОЩ НА БИТКОИН?

Освен това се очаква турската икономика да получи удар след продължителната изборна кампания. След провеждането на местните избори преди повече от месец, управляващата партия ПСР загуби в ключови градове. Впоследствие партията на президента Реджеп Тайип Ердоган по-рано този месец призова за повторно гласуване в Истанбул. Той се позова на „нередности и корупция“. Очаква се политическата несигурност да влоши икономическата ситуация в страната.

Четете още: Биткойн ли е първата криптовалута?

В продължение на повече от година инфлацията в Турция е двуцифрена. Миналата година през октомври тя достигна най-високо ниво от 25,24%. Миналия месец беше на 19.50%, най-ниското ниво от август 2018 г., според Trading Economics.

Turkey

РЕКОРДНО ВИСОКА БЕЗРАБОТИЦА

Други икономически показатели също са лоши. В началото на годината нивото на безработица в Турция достигна най-високата си стойност от десетилетие с 14,7%. С очакваното влошаване на икономическата ситуация се очаква само цифрата да се повиши.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s прогнозира, че през тази година турската икономика ще се свие с 2%. Това ще бъде продължение на продължаващата тенденция.

В резултат на високите нива на инфлация турците се обръщат към твърдите валути. Според CNBC, турците все повече изоставят лирата в бизнеса и се обръщат към евро и долари. През март беше съобщено, че нивото на натрупване на долари от турски фирми и домакинства е най-високо от 2012 г. насам.

Четете още: Малайзийски град ще се движи изцяло от криптовалута

ДОЛАРЪТ СРЕЩУ БИТКОИН – КОЙТО ЩЕ СПЕЧЕЛИ СЪРЦАТА НА ТУРЦИТЕ?

Дни преди местните избори през март беше придобитата твърда валута беше на стойност 4 млрд. долара. В момента се оценява, че доларовите депозити в Турция представляват близо 50% от всички депозити. Това е най-високото ниво от 2006 г. насам.

Срещу долара турската лира се обезцени с 32% тази година.

Към 15 март турците държат около 176 млрд. долара спестявания в чуждестранна валута според база данни, получена от централната банка на страната. За да ограничат апетита за чуждестранна валута, турските власти въведоха данък от 0,1% върху валутните сделки в средата на този месец. Във вторник търговските банки също бяха насочени към забавяне на големите покупки в чуждестранна валута с един ден.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Пропадайки, турската лира ще подтикне инвеститорите към Биткойн, казва Макс Кейзер”

Leave a Reply