Проектите за блокчейн игри и метавселени набират 1,3 млрд. долара през третото тримесечие на 2022 г., показва проучване

Пазарът на криптовалути може и да преживява трудни времена, но Web3 игрите и метаверсите все още отчитат огромни инвестиции, включително през третото тримесечие на 2022 г., макар и по-ниски от тези през предходното тримесечие.

Според нов доклад на платформата за блокчейн анализи DappRadar, публикуван на 12 октомври, през третото тримесечие блокчейн и метаверсите са получили 1,3 млрд. долара инвестиции, което е с 48% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2022 г.

Задълбочен инвестиционен анализ

За да получи тези данни, DappRadar проследи блокчейн активността в 50 мрежи и установи, че въпреки спада на инвестициите в сравнение с второто тримесечие, те всъщност са се увеличили почти двойно в сравнение с миналата година.

Освен това „Blockchain Games Report“ установи, че само през септември 2022 г. проектите за блокчейн игри са набрали 156 млн. долара чрез инвестиции и партньорства.

Същевременно на проектите, насочени към изграждане на инфраструктурата на метавселената Web3, като Inworld AI или Hadean, се падат над 36% от инвестициите през наблюдавания тримесечен период.

Що се отнася до прогнозите за цялата година, в доклада се оценява, че общият размер на инвестициите за 2022 г. ще бъде по-нисък с 8,8 % и ще възлиза на около 9,25 млрд. щатски долара, тъй като бичият поглед на инвеститорите към индустрията на блокчейн игрите се запазва.

На игрите се пада половината от блокчейн активността

В същото време анализът установи, че игрите представляват почти половината (48%) от цялата блокчейн активност през наблюдавания период, като през септември 912 000 уникални активни портфейла (UAW) са взаимодействали с интелигентните договори на игрите.

Въпреки това сред шестте най-големи блокчейн мрежи, използвани за проекти за игри, Solana (SOL) беше единствената, която отбеляза ръст в сравнение с предходното тримесечие, като увеличи броя на UAW с цели 269% от второто до третото тримесечие, въпреки че само 4,82% от игрите се провеждат в тази мрежа.

По-рано Финболд съобщи за проектите в метавселената, които предлагат най-висока възвръщаемост на инвестициите (ROI), като посочи за най-печеливши метавселенската игра Axie Infinity (AXS), както и две виртуални среди, в които можете да закупите земя в метавселената – The Sandbox (SAND) и Decentraland (MANA).

Източник: https://finbold.com/blockchain-games-and-metaverse-projects-raise-1-3-billion-in-q3-2022-study-finds/

Leave a Reply