Приемането на Биткойн в Нигерия се покачва, след като централната банка блокира паричните преводи в Найра

Политиката на Централната банка на Нигерия „Naira defence“ тласка повече нигерийци към приемане на биткойни и крипто.

Обемът на търговия с биткойни (BTC) в Нигерия продължава да нараства, след като най-голямата икономика в Африка остава бастион за приемане на криптовалутата. Според Quartz Africa данните от пазара за Биткойн P2P Paxful показват, че страната се нарежда на второ място след САЩ по обем на търговията.

От 2015 г. насам нигерийците са изтъргували над 60 200 BTC на платформата Paxful в размер на около 566 милиона долара. Данните от Coin Dance оценяват търговската активност за седмицата, завършваща на 12 декември, на 886,3 милиона найри (около 2,3 милиона долара).

Нарастващата привлекателност на биткойните сред нигерийците вероятно се дължи на много фактори, главният от които са строгите валутни политики от Централната банка на Нигерия (CBN), както и бързия спад на фиатната валута в страната – найрата. В съобщение, публикувано на 16 декември, CBN даде указание на международните оператори на парични преводи (IMTO) да прекратят обработката на плащанията за превод на диаспора в Найра.

MicroStrategy събра $ 650 милиона, за да ги вложи в Биткойн

Според централната банка този ход е в съответствие с новата политика за разрешаване на нигерийците да получават международни плащания по своите домицилиарни сметки. Централната банка също публикува известие, в което декларира, че две IMTO – TransferWise и Azimo не са упълномощени да оперират в страната.

Докато CBN може да обърне някои от по-строгите си политики за управление на валутния валутен пазар, дефицитът, причинен от тези предишни банкови закони, изглежда е тласнал повече нигерийци към алтернативни валути. Всъщност приемането на биткойни има тенденция да скочи в страните, изправени пред нарастващата инфлация и намаляващото доверие в националната фиатна валута.

Със средна възраст на притежатели си от 18 години, Биткойн предлага алтернатива за младото население с технически познания срещу основната банкова и финансова архитектура под контрола на правителството. По време на октомврийските протести срещу полицейската жестокост, когато правителството нареди на банките да замразят сметките на поддръжниците на движението, протестиращите преминаха безпроблемно към BTC и дарения в крипто.

Според данни на Google Trends, Нигерия все още е номер едно по отношение на глобалния интерес за търсене на Биткойн. Въпреки това, регулаторната яснота за крипто и блокчейн пространството тепърва ще се материализира в страната.

Още през септември нигерийската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) обяви планове за създаване на регулаторна рамка за криптовалутите в страната. По това време Комисията декларира, че ще регулира крипто активите като ценни книжа, освен ако не бъде доказано друго.

Източник

Leave a Reply