Предложението за регулация на Тетер – апокалипсис за криптосвета?

Нерегулираните стабилни монети като Тетер са изправени пред нарастващ регулаторен натиск от правителството на САЩ.

Нов американски законопроект, наречен Стабилен закон, предизвиква безпокойство в крипто кръговете. Приемането му може ефективно да сложи край на сделки за милиарди долари и да върне индустрията с няколко години назад.

Законът, както съобщава BeInCrypto, изисква банкови лицензи за емитенти на стабилните монети като Тетер. И не свършва дотук. Законопроектът предлага допълнителни изисквания за отчитане пред Федералния резерв. Той също така предлага одобрение за издаване в допълнение към текущите изисквания за одит и застрахователна полица за покриване на активи.

Друго предложение може да изисква от емитентите на стабилни валути да съхраняват резервите си директно във FED. Това ги поставя под контрола на централната банка и силно ограничава тяхната открита употреба.

Апокалиптично за Tether, крипто

Доклад на Dragonfly Research предлага задълбочено поглед към текущата употреба на стабилни монети. Той заключава, че ако законопроектът бъде приет, това може да означава краят на Тетер.

„Не се заблуждавайте: денят, в който Тетер бъде свален, ще бъде апокалиптичен.“

Тетер е най-големият и най-често използваният стейбълкойн. Монетите в обръщение са се увеличили с 410% само през тази година от 4,1 милиарда долара пазарна капитализация в началото на януари до 20,9 милиарда долара днес, според Tether Transparency Report.

Тетер или „криптодоларът“, както изследователят го обозначава, революционизира индустрията през последните няколко години. Той отвори огромни търговски портали с огромна ликвидност, която беше невъзможна с помощта на фиат.

USDT е спасителен сал за много граждани в страни с хиперинфлация или строг валутен контрол. Той също така помогна за засилването на ДеФи заедно с Етериум.

Кога ще е сезона на алткойните? Ето защо Биткойн ги остави зад гърба си

Множество американски агенции и прокурори обаче разследват Тетер. Досега компанията е направила много малко за своята защитае и одит.

Тетер не може да поддържа своя монументален растеж, добавя изследването. Авторите заявяват, че денят на нейната гибел ще събори цялата индустрия.

„Крипто пазарите ще се възползват, борсите ще бъдат хвърлени в безпорядък, милиони крипто търговци вероятно ще имат замразени активи и цените навсякъде ще спаднат.“

Бъдещето на стабилните монети

В момента Законът за стабилността е просто предложение. Например, тя е изправена пред много критики от лидери в индустрията и предприемачи. Те твърдят, че предложението връща САЩ в тъмните векове по отношение на иновациите и дигитализацията.

Неотдавнашно изявление на президентската работна група обаче предвещава лошо за този крипто сегмент. Изявлението предполага, че всички притежатели на стабилни монети трябва да се подчиняват на изискванията на KYC, което показва, че стабилните монети все още са под прицел.

Тетер може да не е бъдещето на цифровия долар. Първо, регулираната стабилна валута, която става дефакто стандарт, е вероятно заместител. Тогава неизбежно ще има повече проверки на самоличността от правителства, банки и данъчни власти. Ако случаят е такъв, свободите, които имаме днес при движението на цифрови пари, може да останат в миналото.

Източник

Leave a Reply