Правителството на Украйна избра Стелар да помогне за изграждането на национална цифрова валута

Правителството на Украйна избра блокчейн мрежата Стелар като платформа за изграждане на цифрова валута на централната банка (CBDC).

В понеделник Министерството на цифровата трансформация на Украйна и Фондацията за звездно развитие (SDF) подписаха Меморандум за разбирателство за изграждане на „екосистема на виртуални активи и национална цифрова валута на Украйна“.

Националната банка на Украйна проучва възможността за прилагане на CBDC от 2017 г., а партньорството със Стелар сега ще бъде в основата на развитието на нейната виртуална валута, според Digital Transformation и IT заместник-министъра Александър Борняков.

„Министерството на цифровата трансформация работи по създаването на правната среда за развитието на виртуални активи в Украйна“, заяви Борняков в изявление. „Вярваме, че нашето сътрудничество с Фондация„ Звездно развитие“ ще допринесе за развитието на индустрията на виртуалните активи и нейното интегриране в глобалната финансова екосистема.“

Стелар, криптовалута и организация с нестопанска цел, стартирана през 2014 г. от съоснователя на Рипъл Джед Маккалеб, бе избрана миналия месец от германската банка Bankhaus von der Heydt (BVDH) като средство за издаване на евро стейбълкойн. Германският регулатор BaFIN също одобри издаването на токенизирани облигации на Стелар.

Най-добрият хардуер за крипто копаене, който се очаква през 2021 г.

Главният изпълнителен директор на Фондация „Звездно развитие“ Денел Диксън заяви, че партньорството с украинското правителство и други заинтересовани страни за дигитализиране ще стартира официално този месец.

„Били сме в разговори с правителства и институции по целия свят относно ключовите съображения за издаване на CBDC. Важно е да запомните, че много, ако не всички от тези организации, не са проектирани да бъдат технологични компании, и че имат много аудитории, които ги подкрепят“, каза Диксън по имейл. „Това прави публично-частното партньорство толкова важно за постигането на това право.“

Националната банка на Украйна спомена използването на „частна версия на блокчейна Стелар“ като част от пилотния си проект E-гривна още през 2019 г.

Механизмът за консенсус на Стелар (SCP) дава на емитентите уникална сигурност, която не биха имали за други публични блокчейн (като принудителна окончателност на емитента), според главния оперативен директор Джейсън Хлипала.

„SCP би обслужвал централна банка, като отразяваше доверителните отношения, които би поддържала, и в крайна сметка ще й присъди значителен глас в консенсусния протокол“, каза Chlipala пред CoinDesk по имейл.

Източник

Leave a Reply