Почти 10% от американските финансови съветници са закупили крипто за своите клиенти през 2020 г.

Почти 10% от американските финансови съветници са закупили крипто за клиенти или за себе си и са посочили високите потенциални доходи и хеджирането на инфлацията като основни причини.

Неотдавнашен доклад, направен от Bitwise и ETF заключава, че броят на финансовите съветници, които са разпределили средства за крипто-активи, се е увеличил с близо 50% за една година.

Освен това процентът на инвеститорите, проявяващи интерес към закупуването на цифрови активи, е нараснал до 81%.

Потвърдени финансови съветници: търсенето на крипто се увеличава

Според проучването за 2020 г. финансовите съветници управляват около половината от богатството на американските инвеститори и играят значителна роля в разпределението на средствата. Затова доставчикът на индексни и бета крипто фондове Bitwise, и мониторът за анализ на ETF, ETF Trends, извършват годишни проучвания сред съветниците, за да проверят тяхното мнение за криптовалутите.

Повечето от анкетираните са независими RIA (45%), следвани от независими представители на брокери и дилъри (25%), финансови плановици (19%) и представители на телекомуникационни услуги (11%).

Как да купя Биткойн?

Повече от 80% от съветниците съобщиха, че са получили поне един въпрос от клиент относно криптовалутите през 2020 г. Това е леко увеличение спрямо резултатите за 2019 г., където броят им е бил 76%.

Около три четвърти вярват, че клиентите им разпределят средства в криптовалута извън връзката им със съветниците. Логично, 26% бяха уверени, че клиентите им все още не инвестират в цифрови активи.

Financial Advisors' Clients On Crypto. Source: BitWise
Клиенти на финансови съветници за крипто. Източник: Bitwise

Финансовите съветници се подгряват за крипто инвестиране

Дори може би по-бичи сигнал за индустрията е, че все повече финансови съветници започнаха да купуват цифрови активи за своите клиенти. Въпреки че все още е сравнително нисък, процентът е нараснал с 50% от 2019 г., когато беше 6,3%.

„Процентът на финансовите съветници, които отчитат разпределение в крипто в клиентски сметки, се е увеличил с над 50% през миналата година, от 6,3% на 9,4%. И все пак, по-малко от 10% от съветниците отчитат подобен ход, следователно това остава област на ранните предприемачи.“ – гласи изследването.

Документът подчертава, че повечето от тези, които са инвестирали в крипто за своите клиенти, са независими RIA. Това може да се очаква до известна степен, тъй като те са изправени пред по-малко ограничения по отношение на това какви видове инвестиции да включват в сметките на клиентите.

Етериум ще повтори ралито на Биткойн до 20 000$ според Законът на Меткалф

Въпреки ниския процент, 82% от съветниците, които са инвестирали за своите клиенти, са направили същото и за личните си сметки. 78% от тях също планират да увеличат портфолиото си от криптовалути през следващите 12 месеца, докато 22% казват, че ще „държат стабилно“.

Проучването през 2020 г. показа, че повечето съветници изброяват „висока потенциална възвръщаемост“ и „хеджиране на инфлацията“ като най-вероятните си причини да инвестират в крипто. Интересното е, че аргументът за хеджиране е получил само 9% от гласовете през 2019 г., докато процентът е нараснал до 25% през 2020 г. Това може да е свързано с факта, че САЩ са отпечатали над 20% от всички долари през 2020 г. и стойността на валутата е започнала да се обезценява.

Източник

Leave a Reply