Почти всичко може да бъде токенизирано след 5-10 години – съосновател на Matrixport

Ефективността на разходите, подобрената ликвидност, достъпът до пазара 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и премахването на посредниците бяха основните предимства“, които блокчейн инфраструктурата има пред сегашните наследени системи.

Според Синтия Ву, съосновател на платформата за обслужване на цифрови активи Matrixport, след пет до десет години почти всеки клас активи от „реалния свят“ може да бъде токенизиран под формата на незаместим токен (NFT).

Пред Cointelegraph Ву заяви, че най-добрият вариант за НФТ би бил широкото представяне на реални активи, които да се съхраняват и търгуват във веригата:

„В крайна сметка всички основни класове финансови активи ще бъдат представени в тази нова финансова инфраструктура [и] NFT могат да бъдат нашият инструмент за представяне на активи извън веригата като недвижими имоти, акции или облигации.“

Преместването във веригата ще направи тези активи от реалния свят „по-ликвидни и по-търгуеми“, което ще подобри откриването на цените и активността на транзакциите, добави Ву.

Но тя каза, че макар да е чудесно, че сме създали над два трилиона цифрови родни активи във веригата от Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) и други токени, единствената ниша, която генерира транзакционна активност на NFT, идва от цифрови колекционерски предмети – което не е помогнало за институционалното приемане:

„В действителност не сме виждали активи извън веригата да бъдат представени във веригата […] сега наистина сме само на първите 3-5% от тях.“

Но въпреки това Ву е убедена, че тенденцията ще се промени.

По-рано този месец в доклад на Boston Consulting Group (BCG) се посочва, че общият размер на токенизираните неликвидни активи ще достигне 16,1 трилиона долара до 2030 г.

BCG прогнозира, че голяма част от тази токенизация ще дойде от акции преди първоначалното публично предлагане (IPO), недвижими имоти, частен дълг и приходи, генерирани от малки и средни предприятия.

Въпреки че токенизацията на реални активи е предизвикала интереса на финансовите институции, Ву заяви, че някои от тях не са склонни да се откажат от наследените системи, които са им служили добре през годините.

Тя изтъкна, че традиционната финансова система не отчита търговията с незаменими активи, тъй като те не могат лесно да бъдат обменяни по същия начин, както заменими или делими активи, но токенизацията в блокчейн предоставя решение за това.

Ву също така заяви, че блокчейн инфраструктурата е по-добър вариант от наследените системи, като посочи ефективността на разходите, подобрената ликвидност, достъпа до пазара 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и премахването на посредниците като основни фактори, които ще доведат до по-рационализирана финансова система.

Matrixport е създадена през февруари 2019 г. и в момента управлява между 3-4 милиарда долара в цифрови активи от широк набор от клиенти на дребно и институционални клиенти.

Източник: https://cointelegraph.com/news/almost-everything-could-be-tokenized-in-5-10-years-matrixport-co-founder

Leave a Reply