Пет примера за реалната полезност на биткойн

В момента биткойнът има реални случаи на употреба, които са значително по-добри от долара и другите фиатни валути, дори по време на мечи пазар.

Това е редакционно мнение на Трент Дюденхофер, сертифициран специалист по финансово планиране в Watchdog Capital.

Вярвате или не, биткойнът е пари.

Това може да се стори трудно за много от нас в западния свят, по-специално тук, в Съединените щати. Разбирам; доларът е резервната валута на света. Да, има инфлация, но тя не е толкова лоша, въпреки че днешната инфлация е най-високата от повече от 40 години насам.

Не знам за вас, но постоянно намаляващата стойност на моите долари е една от причините да науча за биткойн. Кой е казал, че трябва да има инфлация? Между другото, Джон Мейнард Кейнс го е казал и това е икономическата теория, която се преподава в училищата в цялата страна.

Искам да кажа, че за западната цивилизация може да е трудно да разбере защо биткойнът е важен. Мнозина са заслепени от „силата“ на долара и не могат да оценят полезността на биткойн.

За да си припомните, нека разгледаме пет примера за това какво може да направи биткойн, а не доларът, другите фиатни валути и златото.

  1. БИТКОЙН ОСИГУРЯВА НЕУТРАЛНИ, УСТОЙЧИВИ НА ЦЕНЗУРА ПАРИ

Темата за цензурата е в центъра на вниманието през последното десетилетие и е особено актуална през последните няколко години.

Теориите за произхода на COVID-19, които някога са били смятани за ерес, сега до голяма степен се приемат за валидни. Вярването в тази теория по-рано е довело до депломирането на много видни хора, включително легитимни, уважавани лекари.

И това е само това, което се случва в социалните медии. Какво се случва, когато парите ви са цензурирани?

Не търсете повече от протеста на канадските шофьори на камиони, който се проведе в началото на 2022 г. Канадското правителство се опита да изиска ваксиниране на всеки шофьор на камион, който влиза в страната. При вида на тази очевидна намеса в човешките права, шофьорите на камиони решиха да протестират срещу мандата, като на практика затвориха столицата Отава, блокирайки улиците.

Едно нещо доведе до друго и преди да се усетите, канадската банкова система започна да „изключва“ парите на всеки човек, участващ в тези протести. Точно така. Независимо дали самият вие сте шофьор на камион, дали сте дарили някакви пари за усилията или сте раздавали храна, вие сте били в списъка на ударените и парите ви са били изключени. Замразено. Имаше ги, но не можехте да направите нищо с тях.

Днес това е протест на шофьорите на камиони. Какво ще стане, ако следващият протест е за правата на жените? Протест срещу злоупотреби от страна на държава, с която сте съюзници? Кой решава?

Биткойнът със сигурност не го прави. Биткойн не се интересува от цвета на кожата ви, политическата ви принадлежност, държавата, в която живеете, какви видеоклипове гледате в YouTube и т.н. Ако играете по същите правила, по които играят всички останали, можете да използвате биткойн.

Това е една от причините хиляди хора да дарят биткойни за каузата на канадските шофьори на камиони. Това бяха пари, които никой, дори правителството или банковата система, не можеше да спре. Повече от 21 биткойна бяха събрани в усилията на 5000 дарители, като по това време общата сума на подкрепата възлизаше на близо 1 млн. долара.

Биткойнът е пари, устойчиви на цензура.

  • МОЖЕТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ СВОЯ БИТКОЙН НАВСЯКЪДЕ, БЕЗ НИКОЙ ДРУГ ДА ЗНАЕ

Юрисдикционният арбитраж ще става все по-разпространен, тъй като политическите партии ще се отклоняват все повече към крайностите тук, в Съединените щати, както и по целия свят. Поляризацията, капиталовият контрол и изтичането на капитали се случват всеки ден:

  • Държави, подкрепящи избора, и държави, подкрепящи живота
  • Щати с легализирана марихуана и/или употреба на други наркотици
  • Държави с разумни енергийни политики (напр. не Германия)
  • Държави, които са склонни към санкции, като Иран и Русия

Като гражданин понякога трябва да действате бързо или да рискувате да закъснеете с бягството, но как да пренесете със себе си цялото домакинство с дрънкулки и вещи, докато напускате? Как да пресечете границите с пачки пари, които изпадат от джоба ви, или златни слитъци, които ви тежат?

Отговорът е прост: не го правите. Имайте късмет да пренесете нещо ценно през границите, без да бъде конфискувано. Но можете да преместите биткойна си и ако го направите правилно, можете да го преместите без никой друг да знае и без никакви доказателства.

Необходимо е само да поддържате 12 (или в някои случаи 24) думи. Тези думи могат да представляват целия ви живот и са известни като „seed phrase“. Като имате тези думи, можете да пренесете богатството си навсякъде по света.

Това прави Лалех Фарзан. След като получава заплахи от талибаните през 2016 г., тя бяга в Германия. В повечето случаи, когато бягате от враждебен район като Афганистан в условията на хаос, със сигурност ще се сблъскате с крадци и/или безмилостни правителства. Емигрантите обикновено си тръгват с почти нулеви притежания.

Но Лалех е успяла да съхрани богатството си чрез фразата за семената. Тя се съдържала на малко листче хартия, което крадците и други хора пренебрегвали. След като пристигнала в Германия, тя успяла да продаде част от своите биткойни за фиат, за да плати ежедневните си разходи.

  • ДОБИВЪТ НА БИТКОЙНИ И ЕНЕРГИЙНАТА МРЕЖА СЕ СЪЧЕТАВАТ В РАЯ

Добивът на биткойни изисква много енергия. Говорещите глави в новините многократно са повтаряли тази реплика. Предполага се, че до 2020 г. добивът на биткойни ще изразходва цялата световна енергия (как се получи това?).

Може да се твърди, че колкото повече енергия консумира биткойн, толкова по-добре.

Изслушайте ме.

Биткойн миньорите действат като първи и последен потребител на енергия. По същество те винаги ще купуват (използват) енергия, ако тя е на разположение. Това, което повечето не знаят за нашите съвременни енергийни мрежи, е, че този вид надеждност и последователност е изключително полезен. Вместо да се налага да планират пикове и спадове в търсенето на енергия, производителите на енергия могат просто да предоставят енергия, без да се притесняват, че никой няма да я използва.

Накратко: миньорите на биткойни стабилизират цели енергийни мрежи. Ако искате да се запознаете по-подробно, прочетете повече тук.

Миньорите не само стабилизират мрежите, но и насърчават използването на най-ефективните налични източници на енергия. Като миньор вашият отчет за приходите и разходите е много лесен за разшифроване: приходите ви са добитите биткойни, а разходите ви (в по-голямата си част) са енергията, необходима за добиването им.

Като собственик на бизнес в идеалния случай искате да увеличите приходите и да намалите разходите, за да увеличите печалбите си. Освен да добивате повече биткойни, какъв е най-лесният начин да увеличите печалбата? Да намалите разходите си, известни още като разходи за енергия. Коя е най-евтината енергия, с която разполагаме? Енергията, която идва по естествен път: слънчева, вятърна, водна и т.н.

Биткойнът дава началото на нови разработки и иновации в областта на зелената енергия и, което е още по-важно, на разхищението на енергия.

Биткойн миньорите се опитват, доколкото могат, да добиват с енергия, която иначе би била похабена. Това е печелившо и за двете страни. Миньорът получава евтина енергия, а производителят на енергия продава енергия, която иначе не би донесла никакви приходи. Чудесен пример за това е добивът на факелен газ. Когато за пръв път видях видеоклип на миньори, използващи факелен газ, разбрах, че това променя правилата на играта. Логично е всеки един производител на Земята да включи миньор за добив на биткойни, за да получи повече приходи и да намали емисиите. Това е безсмислено.

Знаете ли, че около 60% от произведената енергия се губи, преди да достигне до потребителя? Биткойн миньорите с удоволствие ще купуват от производителите иначе изгубената енергия, като по този начин ще позволят на производителите да получат повече приходи и да осигурят надеждни очаквания за търсенето и предлагането.

Въпрос на време е миньорите да се интегрират напълно в енергийните пазари.

  • БИТКОЙН Е ОТВОРЕН 24/7

Случвало ли ви се е да се нуждаете от банкови услуги след 17:00 ч. или през уикенда? Доста неудобно, нали? Защо в света на глобално свързаните пазари и всичко останало по заявка нашите финансови услуги не се подчиняват на същите стандарти за достъпност?

Времето за достъп до биткойн е 99,99%. В продължение на повече от 12 години мрежата на Биткойн е претърпяла само 14 часа прекъсване.

Мога да бъда навсякъде по света по всяко време на денонощието и да взаимодействам с мрежата на биткойн, стига да имам интернет връзка. Ако интернет свързаността е проблем, някои гении, много по-умни от мен, работят върху начини да го отчетат.

24/7, 365. Няма затваряне по празници. Няма прекъсвания на веригата по време на нестабилни периоди. Тик-так, следващият блок.

  • МИКРОПЛАЩАНИЯ И УЛЕСНЯВАНЕ НА ИНТЕРНЕТ ТЪРГОВИЯТА

С годините търговията все повече се развива в интернет, а не в месното пространство.

В тази статия няма да се фокусирам върху търговията, която изисква продуктът да бъде доставен физически до дома ви, а вместо това искам да говоря за продукти и съдържание, които консумирате директно на компютъра си.

Защо трябва да предоставям на Wall Street Journal информация за кредитната си карта и адреса си, ако искам да прочета статия? Защо трябва да правя същото със Spotify, за да слушам подкаст?

Биткойн и неговите мащабиращи слоеве, като например Lightning Network, ще нарушат електронната търговия с микроплащания в интернет.

В тази област се наблюдава нарастваща тенденция, известна като „стойност срещу стойност“. Нека разгледаме фонтана като пример. Fountain е приложение за подкаст, което е изградено директно над базовия слой на Биткойн в Lightning Network. Докато използват Fountain, слушателите на подкасти могат да заредят портфейл на Lightning и да превеждат малки части от биткойн – известни като сатоши или сатоши – директно на създателя на съдържанието. Тези потоци могат да бъдат малки като пет сата на минута, които днес имат стойност 0,0011 USD.

Създателите на съдържание вече могат да разчитат единствено на своята аудитория, за да финансират начинанието си, ако предпочитат. Много подкастъри оценяват тази идея, за да съгласуват собствените си стимули със своите слушатели: нулево предлагане на продукти, нулева фалшива реклама и т.н. Това позволява и по-ангажиращо преживяване между двете страни.

Друг фантастичен случай на използване на биткойн в интернет търговията са досадните платени стени. Нека отново използваме Wall Street Journal като пример. Рядко чета Wall Street Journal, но да кажем, че една статия привлече вниманието ми и отчаяно искам да я прочета. Тогава се сблъсквам с платена стена. В 99 от 100 случая ще изляза от прозореца и ще забравя за статията.

Вероятността да взема портфейла си, да въведа данните на кредитната си карта, цялата си лична информация и вероятно да трябва да се регистрирам за месечен абонамент клони към нула.

С помощта на Lightning Network Wall Street Journal може да постави платена стена, използвайки сървъра на BTCPay. В този случай мога да извадя Lightning портфейла си, да сканирам QR кода, да платя фактурата и да започна да чета статията. Целият процес може да отнеме по-малко от 30 секунди, без изданието да има представа кой съм или къде живея. Този начин на фактуриране би могъл да разшири значително обхвата на Wall Street Journal, да запази достъпността на еднократните четения и да зачита неприкосновеността на личния живот на своите зрители.

Въпреки че тези видове трансакции не са толкова променящи света, колкото някои от другите точки, споменати по-горе, това е още една стрела в колчана на Биткойн. Друг случай на употреба в реалния свят, при който биткойн се справя световно по-добре от сегашната ни система.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Не, биткойнът не е мъртъв. Това не е първият мечи пазар и със сигурност няма да е последният.

Прекалено много хора са фиксирани върху фиатната цена на биткойн. Това, което повечето не осъзнават, е, че биткойн продължава да работи точно както е обявено. Той е надежден, отворен за всички и няма управляващи – има само правила.

Биткойнът е обективно по-добри пари. С нетърпение очаквам всички останали да стигнат до това осъзнаване.

Това е гостуваща публикация на Трент Дуденхофер. Изразените мнения са изцяло негови и не отразяват непременно тези на BTC Inc. или на Bitcoin Magazine.

Източник: https://bitcoinmagazine.com/culture/five-examples-of-bitcoins-real-world-utility

Leave a Reply