Обяви ли правителството на САЩ война на криптовалутите?

Експерти оценяват последиците от санкционирането на протокола за защита на личните данни Tornado Cash от страна на Министерството на финансите по-рано тази седмица.

В понеделник Министерството на финансите на САЩ добави миксера за монети Ethereum Tornado Cash и множество адреси, свързани с услугата, към списъка със специално определени лица – класификация, която обикновено е запазена за терористични организации и вражески държави.

По този начин Министерството на финансите на практика забрани на всички американци да използват Tornado Cash – инструмент, който позволява на потребителите да прикриват публичните следи от своите транзакции с криптовалути, като смесват много такива транзакции заедно. Уебсайтът на Tornado Cash беше недостъпен в продължение на три дни.

Министерството на финансите защити този ход, като се позова на многобройни случаи, в които услугата е била използвана за изпиране на пари от лоши актьори, включително спонсорираната от севернокорейската държава хакерска организация Lazarus Group и лицата, откраднали 7,8 млн. долара при хакерската атака срещу Nomad Bridge миналата седмица.

В дните след съобщението някои крипто лидери обявиха забраната не само за несправедлива, но и за незаконна и екзистенциална заплаха за неприкосновеността на личния живот на потребителите – може би най-свещеният принцип на една индустрия, оформена от най-ранните си дни от либертариански, антиправителствени принципи.

Експертите и лидерите в бранша, които разговаряха с Decrypt, изразиха различни мнения относно законосъобразността и целесъобразността на забраната.

Повечето от тях бяха единодушни, че този ход може би току-що е предизвикал значителна ескалация на враждебността между озлобените защитници на неприкосновеността на личния живот на криптовалутите и федералното правителство – развитие, което може да оформи пространството за години напред.

Забрана за плащане на торнадо: Добра, лоша или неутрална?

В основата на правните и етичните въпроси, поставени от забраната на Tornado Cash, е статутът на услугата като интелигентен договор. Подобно на много децентрализирани финансови (DeFi) протоколи, Tornado Cash е автоматизирана програма, която не изисква служители, които да поддържат или наблюдават функционирането ѝ.

Според някои фактът, че в ежедневните операции на Tornado Cash не участват хора, показва, че услугата в крайна сметка е код, без мисия или основно намерение.

„Tornado Cash е инструмент, като всеки друг, който може да се използва за добро или за лошо“, заяви по-рано пред Decrypt основният разработчик на Ethereum Престън Ван Лоон.

Амин Солеймани, един от съоснователите на Tornado Cash, неведнъж е заявявал, че услугата никога не е била предназначена за криминалните перачи на пари, а за потребителите на криптовалути на дребно, които искат да защитят поверителността на финансовите си данни.

„Не сме имали за цел това да бъде пране на пари или някакви други подобни намерения“, заяви Солеймани в Twitter вчера. „Това, за което се опитвахме да го използваме, беше доста безобидно… просто за да се защитим.“

За много защитници на Tornado Cash фактът, че услугата е била манипулирана от някои недобронамерени потребители, не е отражение на самия инструмент. Така се мисли, че „смесителите на монети не перат пари, а перачите на пари“.

Именно в това отношение – преследване на технологията, а не на лицата, които са я внедрили (Министерството на финансите не е включило в черния списък хора, а само сайтове и адреси на портфейли) – някои смятат, че забраната на Tornado Cash се различава от всички останали крипто регулации, които са се появили преди нея.

„Това е първият път, в който виждам софтуер да бъде спрян“, казва Матю Грийн, професор по компютърни науки в университета „Джон Хопкинс“, пред Decrypt. „И това е нещо уникално.“

Други смятат, че ситуацията не е толкова изключителна.

„Ако изглежда като бизнес, ходи като бизнес и кряка като бизнес, можете да го регулирате като бизнес“, казва професорът по право от университета в Кентъки Брайън Файър пред Decrypt. „И няма значение как го наричате или как го характеризирате.“

За Fyre, ако Tornado Cash извършва услуга срещу заплащане, дори ако няма кой да вдигне телефона, това е бизнес, а не защитена с Първата поправка реч, както предполагат някои.

И дори създателите на Tornado Cash да не разрешават всяка транзакция, която обработва сайтът им, Fyre смята, че законът ясно показва, че те все пак са отговорни, ако незаконната дейност представлява значителна част от трафика на сайта.

„Съдът ще се погрижи за това, че значителна част от трафика на услугата е с незаконна цел, а вие знаете това и не сте направили нищо, за да се опитате да го спрете“, казва Файър.

„Фактът, че става дума за изказване, не го защитава непременно. Ако това е незаконна реч, тя е незаконна“, добави той.

„Утре могат да кажат, че фъстъченото масло е незаконно“

Тези, които са убедени в неутралността на Tornado Cash, се опасяват, че решението от понеделник е само върхът на айсберга. Според тях сега правителството на САЩ може да оправдае забраната на почти всяка услуга или продукт поради факта, че може да бъде използван за постигане на нечисти цели.

„Могат да направят това с всичко“, казва делегатът на MakerDAO Крис Блек пред Decrypt. „Утре биха могли да кажат, че фъстъченото масло е незаконно: ако го купите, използвате, ядете, отивате в затвора. И никой няма да го купи, да го яде или да го използва. Това се нарича тоталитаризъм.“


Що се отнася до криптовалутите, Блек смята, че правителството на САЩ няма да бъде удовлетворено, докато не се премахне възможността физическите лица да извършват анонимни транзакции с цифрови пари.

„Няма криптовалута, която да не може да бъде използвана от лоши хора“, казва Блек. „Така че всички отворени блокчейн технологии са податливи на този вид атаки. Единственият начин правителството да реши този проблем е да има пълни познания за самоличността на всеки един [потребител].“

Това, разбира се, не устройва мнозина в общността, изградена върху принципите на децентрализация, поверителност и анонимност.

И тъй като последиците от забраната на Tornado Cash започват да се разпространяват в по-широката криптообщност, мнозина сега трябва да избират между спазването на закона и придържането към подобни идеологически ангажименти.

Обърнете внимание на факта, че освен че забрани самия Tornado Cash, Министерството на финансите включи в черния списък и дълъг списък с адреси на Етериум, свързани с услугата. Транзакциите с тези адреси в очите на федералното правителство вече са равносилни на бизнес със севернокорейска терористична клетка.

Всички транзакции в Етериум се одобряват от безброй машини за добив (но това скоро ще се промени след събитието за сливане през септември) по целия свят, които обработват блокове с чакащи транзакции, за да получат финансови възнаграждения. Ако един такъв миньор одобри транзакция на адрес, санкциониран от Министерството на финансите, ще извърши ли престъпление, равностойно на подпомагането на спонсорирана от Иран милиция?

Все още остава открит въпросът как американското правителство ще реагира на тези последици от забраната и как евентуално ще ги преследва. Но това, което изглежда сигурно, е, че мрежата на Етериум няма да помогне на потребителите да изпълнят желанията на правителството.

На въпроса как миньорите на ETH да се справят най-добре с потенциалния риск, свързан с валидирането на транзакции, които може да са незаконни, разработчикът на ядрото на Етериум Мика Золту отговори на Decrypt: „Моята широка препоръка към хората е да не бъдат граждани на САЩ. Това е твърде опасно.“

Золту заяви пред Decrypt, че Ethereum няма намерение да създава инструменти, които да помагат на потребителите да спазват санкциите на Министерството на финансите, и стигна дотам да каже, че ако валидиращите услуги започнат да се опитват да избягват санкционирани адреси, те трябва да бъдат сериозно санкционирани.

„Бих се застъпил за това, че ако мнозинството от валидаторите започнат да цензурират (като отказват да изграждат блокове, съдържащи транзакции Tornado), трябва да се появи активирана от потребителите твърда вилица, която да накаже финансово всички тях“, казва Золту. „Ако не можете да управлявате валидатор по начин, устойчив на цензура, не трябва да управлявате валидатор.“

На въпроса дали възгледите на Золту отразяват възгледите на по-широката общност на Етериум, от Ethereum Foundation отказаха коментар.

Подчинение или неподчинение?

Подобно отношение на открито неспазване на забраната на Министерството на финансите бързо набра популярност в по-широката криптообщност.

Някои смятат, че това предизвикателство може да подготви криптоиндустрията за продължителна и безпрецедентна битка с американските регулатори.

Матю Грийн от университета „Джонс Хопкинс“ смята, че в отговор на забраната на Tornado Cash вероятно ще се появят други подобни финансови услуги за защита на личните данни, тъй като потребителите на криптовалути и лидерите се опитват да потвърдят ангажимента си към защитата на личните данни и децентрализацията.

„Мисля, че технологиите за защита на личните данни ще се разпространяват и че все повече пари ще бъдат защитени чрез тях“, казва Грийн пред Decrypt. „И тогава Министерството на финансите ще трябва да вземе решение: дали това е хирургическо нещо, което направиха с Tornado Cash, или ще разширят тази [забрана] до всички системи за защита на личните данни?“

При такъв сценарий, когато американското правителство оказва допълнителен натиск върху криптоиндустрията за ограничаване на финансовата анонимност, тя вероятно ще отговори на свой ред с по-открита съпротива срещу тези разпоредби и удвояване на забранените технологии.

„Може би това води до война, в която е все по-трудно да се прилагат хирургически санкции“, казва Грийн. „И в крайна сметка ще се окаже, че или всичко, или нищо, цялата криптовалута трябва да бъде унищожена или прекъсната.“

Вероятността за подобен сценарий е неясна.

Но ако тази седмица покаже нещо за това как може да се очаква криптообщността да реагира на по-нататъшни правителствени санкции, нарушаващи неприкосновеността на личния живот при крипто транзакциите, тази война ще бъде дълга.

Източник: https://decrypt.co/107230/did-the-us-government-just-declare-war-crypto

Leave a Reply