Тенденциите при обема на търсене на Биткойн в Гугъл: Водещ индикатор или грешна представа?

Тенденциите при обема на търсене на Биткойн в Гугъл: Водещ индикатор или грешна представа?

Заедно с биткойн, чиято цена расте през последните няколко седмици, не е изненадващо, че тенденциите в търсенето с Google за биткойн и криптовалута също нарастват. Въпреки това, много хора вярват, че тенденциите в търсенето са водещ индикатор, което означава, че тенденциите в търсенето с Google ще се увеличават преди покачването на цените. Така, повечето хора могат да разтълкуват това по грешен начин.

Какво е Биткойн – обяснение като за петгодишно дете

Водещите индикатори показват, че нещо предстои да се случи, за разлика от изоставащите индикатори, които показват, че нещо вече се е случило. В традиционните икономически условия фондовата борса е водещ показател за общото здраве на икономиката. Ако пазарът на акции започне да пада, това ще се отрази в целия свят на финансите, показвайки че рецесията може да е на път. Обратно, ако в традиционните финансови условия безработицата и реалният БВП изостават, това означава, че икономиката започва да се разпада.

Така че истинският въпрос трябва да бъде – търсят ли хората Биткойн, защото вече имат интерес да купуват? Или търсят, защото наскоро са видели, че цената се покачва и сега отново са заинтересовани да инвестират?

Като погледнем относителните резултати от търсенето с Google за Bitcoin през последните 30 търговски дни, можем да видим, че те нарасват на 2 април 2019 г. и достигат 100 на 3 април 2019 г. Това означава, че по отношение на последните 30 дни, на 3 април резултатите от търсенето с Google са най-високи за Bitcoin.

Като погледнем горната графика на BTC/USD, можем да видим, че действителният пробив на Биткойн е настъпил на 2 април 2019 г., същия ден, когато относителните резултати от търсенето с Google се увеличиха значително. Въпреки това, тъй като резултатите от търсенето с Google започнаха да падат на 4 април 2019 г., цената продължи да нараства още повече.

Това е силен индикатор, че не съществува присъща връзка между обема на търсене и действието на цените. Хората обикновено ще виждат покачващите се цени, които ще ги карат да търсят в Google термина Биткойн, за да разберат защо цената може да се увеличава. Потребителите могат също да търсят само за да открият цената на Биткойн, за да видят колко е нараснал активът им, без намерение да купуват повече Биткойн.

Ригове за добив на криптовалути

Освен това, по време на възходящи ценови скокове, новинарските и медийни сайтове са склонни да получат по-голяма ангажираност с увеличената експозиция на Биткойн търсенията и съответно да започнат да пишат повече статии за Биткойн, за да увеличат трафика си, създавайки порочен цикъл, който води до повече търсения от Биткойн.

Заключение

Като цяло е безопасно да се предположи, че увеличеният обем на търсене на Bitcoin не е водещ индикатор за повишаване на цените на Биткойн. В действителност цената ще нарасне първа, което ще доведе до повече потребители, които търсят Биткойн, за да разберат защо цената може да е скочила, вместо потребителите да търсят Биткойн само от интерес.

Leave a Reply