„Няма забрана за криптовалута“, казва министъра на финансите на Индия

През последните месеци имаше слухове за неизбежна забрана за Биткойн в Индия. Въпреки това, правителствен служител наскоро заяви, че няма планове за забрана на биткойн или на всяка друга криптовалута в страната. Това беше разкрито на 16 юли 2019 г. в интервю с министъра на финансите и корпоративните въпроси Анураг Тхакур.

Отхвърлени са спекулациите за забрана

Главният изпълнителен директор и основател на индийската криптовалута WazirX, Нихал Шети, който ръководи кампанията за крипто-регулиране в Индия в Туитър, наскоро публикува в своя блог, че Индия не е взела решение за крипто-регулациите и правителството предприема необходимите стъпки.

Четете още: Чангпенг Жао за забраната на Биткойн в Индия: Колкото повече го забраняват, толкова повече хората го искат

На неотдавнашна парламентарна сесия на Раджа Сабха, горната камара на индийския парламент, Дхармапури Шринивас попита държавния министър по финансите Анураг Тхакур няколко въпроса относно състоянието на виртуалната валута в страната.

Един от най-важните въпроси е дали правителството забрани дигиталната валута в страната. На него Тхакур е отговорил „не“. Също така, Шринивас попита дали има някакви санкции за физически лица, които извършват дейностите ни в цифровата валута.

Запознайте се с Койнбейз тук

В отговор на този въпрос министърът на финансите заяви:

„Понастоящем няма отделен закон за разглеждане на въпроси, свързани с криптовалутите. Освен това, с оглед на рисковете и опасностите, свързани с криптовалутите, правителството и РБИ издават на обществеността съвети, прессъобщения и циркулярни писма. ”

Изявленията на Тхакур противоречат на спекулациите за предстояща криптовалутна забрана. През юни 2019 г. имаше законопроект от Министерството на финансите, който говори за забрана на криптовалутите. Но проектът не дойде от споменатото министерство. Към момента реално няма забрана за криптовалута в страната.

 Регулирайте криптото, не го забранявайте

През април 2019 г. BTCManager съобщи, че индийското правителство обмисля пускане на обща забрана на криптовалутите. Законопроектът беше разпространен до различни министерства, чиято обратна връзка може да определи състоянието на криптографията в страната.

Главният изпълнителен директор на Zebpay – една от криптоборсите, готова да напусне Индия – Ажеет Хурана, беше убеден, че забраната за цифрова валута е малко вероятна. Според Хурана правителството и регулаторите биха могли да бъдат скептични по отношение на биткойн и други цифрови валути, но няма категорични изявления за обща забрана.

Четете още: Най-голямата Биткойн борса в Индия остана без пари и служители

Забраната на РБИ и непрекъснатото забавяне на Индия в регулирането на сектора доведоха до това, че някои борси напуснаха страната в полза на по-благоприятни юрисдикции.

Докато изявлението на Анураг Тхакур може да се окаже облекчение за криптогалактиката в Индия, най-голямата печалба за крипто общността ще бъде, когато Индия най-накрая регулира индустрията на криптовалутите.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply