„Началото на края“ за Рипъл и XRP, след като Койнбейз „разглежда възможностите си“

XRP на Рипъл, в момента четвъртата най-голяма криптовалута по стойност според CoinMarketCap, се бори за живота си.

XRP, дигиталният токен, контролиран от базираната в Сан Франциско компания Рипъл, загуби половината от стойността си през последните 24 часа, преминавайки в свободно падане, след като Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) заяви, че токенът е бил незаконно пуснат на пазара за клиенти на дребно .

Сега когато редица незначителни борси за криптовалути премахват XRP от платформите си, търговците и анализаторите поставят под въпрос бъдещето на XRP, а един дългогодишен критик нарече случващото се „началото на края“.

„Мисля, че това е началото на края“, каза Франсис Копола, финансов анализатор и коментатор, който в миналото публично критикува компанията и токена XRP. „Инвеститорите вече изхвърлят XRP възможно най-бързо.“

SEC официално обвини изпълнителните директори на Рипъл за нерегистрирана продажба на ценни книжа

Цената на XRP, след като скочи в последно време, се срина от 0,64 до 0,30 долара за по-малко от седмица, докато търговци и инвеститори обработват новините.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на Рипъл Брад Гарлингхаус разкри, че SEC е завела дело срещу компанията с аргумента, че XRP токенът е търгуем актив, известен като ценна книга и като такъв е предмет на нейните разпоредби. В делото се твърди, че Рипъл е събрала 1,3 милиарда долара в нерегистрирани предложения за ценни книжа от 2013 г. насам.

Три по-малки крипто борси, OSL, Beaxy и CrossTower, временно спряха XRP търговията или я премахнаха изцяло. Освен това Bitwise Asset Management ликвидира своята XRP позиция.

Междувременно говорител на базираната в САЩ Койнбейз, една от най-големите борси в света, която може да се похвали с почти 40 милиона потребители по целия свят и се готви за огромно IPO заяви, че в момента „обмисля [възможностите си]“, когато беше попитана как ще отговори на съдебния иск срещу Рипъл.

„Всяка борса, която позволява търговия с XRP, потенциално нарушава закона, така че борсите са длъжни да го делистират“, каза Копола добавяйки, че SEC има „много добре сглобен случай“, макар и да разчита, че „колелата на закона мелят много бавно, така че XRP все още няма да изчезне.“

„Това потенциално съдебно дело е огромна заплаха за XRP, вероятно дори ще е смъртоносно“, заяви финансовият автор и ветеран в търговията Глен Гудман, който е купувал и продавал XRP „по различно време в миналото“, каза по имейл.

„SEC не се шегува – ако иска да даде пример с Рипъл като предупредителен изстрел за подобни крипто компании, той ще излезе, за да спечели това дело и XRP може да се наложи да бъде премахнат от повечето крипто борси.“

XRP, XRP price, Ripple, chart

Главният изпълнителен директор на Рипъл, Брад Гарлингхаус, който също е обвинен в нарушаване на Закона за ценните книжа в САЩ, заедно с бившия главен изпълнителен директор Крис Ларсен, обеща да се бори срещу делото.

„SEC е напълно погрешна по отношение на фактите и закона и ние сме уверени, че в крайна сметка ще надделеем пред неутрален откривател на факти“, написа Гарлингхаус в публикация в блог.

Защо корекцията на Биткойн, която всеки очаква, може и да почака

„SEC разреши на XRP да функционира като валута повече от осем години и ние поставяме под въпрос мотивацията за предприемане на това действие само дни преди промяната в администрацията.“

Отговорът на Рипъл, комбиниран с тайминга на SEC, идващ в края на администрацията на Тръмп, изглежда засега спря разпродажбата на XRP.

„XRP падна, но бързо намери подкрепа на нивото, на което стартира своя огромен бичи пазар преди месец“, каза Гудман. „Така че, за да го представим в перспектива, тук все още се връщаме само към цените от ноември! Но може да стане много по-лошо, в зависимост от начина, по който новото ръководство на SEC реши да продължи. Служителите, започнали това съдебно дело, напускат администрацията на Тръмп, така че не можем да знаем какво ще решат да направят техните заместници.“

Въпреки това, перспективите за Рипъл и XRP през следващата година изглеждат мрачни, като някои инвеститори в криптовалута очакват XRP да продължи дългосрочния си спад, като е загубил над 90% от стойността си от началото на 2018 г.

„Перспективите за трансформиране на 2021 г. за Рипъл сега изглеждат утопични. Точно когато регулаторният натиск отслабва, SEC ясно даде да се разбере, че не забравя“, каза Антони Тренчев, управляващ партньор на дигиталния мениджър на активи Nexo, по имейл. „През 2020 г. цената на XRP е пряко свързана с намаляващото сцепление на проекта в социалните медии и с иска SEC нанесе допълнителен удар върху потенциала на XRP за възстановяване на цената.“

„Това е добре за биткойните в смисъл, че повече хора ще се образоват защо биткойнът е различен от всичко останало в крипто“, каза инженер в приложението за закупуване на биткойни Суон Биткойн, известен като Джиджи, който е и автор на книга 21 урока по Биткойн .

„Групирането на биткойни с проекти, които могат да бъдат засегнати от такъв иск, е грешка. Целият смисъл на Биткойн е да създаде нещо, което е като природен ресурс, нещо, което просто съществува в света. Нищо друго в криптопространството няма това свойство.“

Източник

Leave a Reply