Научени уроци при стартиране на блокчейн в Африка

Тоби Керол работи в развиващите се пазари през по-голямата част от кариерата си. Той споделя своите идеи за изграждане на бизнес с Блокчейн в Африка както като инвеститор, така и като основател.

Темите в Европа и САЩ през последните 12 месеца бяха предимно за регулацията и продължаващите последици от бум на ICO-тата от 2017 г. Междувременно проектите с блокчейн в Африка напреднаха. Технологията се използва в Кения за увеличаване на добивите от селскостопански продукти. Да се даде на жителите на Уганда достъп до слънчева енергия и да се ограничи корупцията на пазара на жилища. Води борбата за премахване на детския труд в минната индустрия на Конго.

Четете още: Фейсбук регистрира в Швейцария своя Блокчейн филиал

Но както всеки друг нововъзникващ пазар или технология, има предизвикателства. Инвеститор-банкер, превърнал се в здравен доставчик, Тоби Керол знае нещо за работата на континента. Неговите години като финансист, специализиран в развиващите се пазари, и по-скоро работата по собствената си стартираща Kinect – блокчейн захранващ проект за данни за здравето, му дава уникална представа за това какво е необходимо за успеха в Африка. По-долу са изложени нещата, които е научил, докато работи на континента.

Винаги имайте план за извънредни ситуации

В началото на декември 2018 г. в централноафриканската държава Судан избухна нова вълна от насилие. Описана като най-голямата в историята, вълната от протести срещу 30-годишното управление на президента Омар ал-Башир, остави поне четиридесет мъртви, сред тях един лекар.

Карол и неговият екип разбраха, че не беше добро време или място за бета-тестване на здравна платформа. Kinect работеше върху прототип на своята платформа за данни в страната. Геополитическата ситуация обаче направи събирането на данни за пациентите почти невъзможно. „Трябва да сме много гъвкави и да се адаптираме към променящите се ситуации. Министрите и правителствата могат да се променят доста бързо в много страни там. „

Запознайте се с Койнбейз тук

Така Карол и екипът му преминават към план Б. Екипът вече прави планове за работа в други територии, което ще позволи на Kinect да продължи работата си и да сведе до минимум смущенията. „От гледна точка на разгръщането на компанията, трябва да имате представа за безопасността във вашия регион и как това може да се свърже с вашата способност да правите неща”, казва Карол. Карол и неговият екип са хеджирали своите залози, като са започват работа по редица пилотни проекти на друго място. Така през януари 2019 г., по-малко от месец по-късно, Kinect успешно завърши първия си опит, не в Африка, както се очакваше, а в болницата в Масина, в Мумбай, Индия.

„Ако се случи нещо извън контрола ви, трябва да сте в състояние бързо да се приспособите и промените.“

Хората може би са чували за криптовалутите, но как това е свързано с блокчейн и по-специално продуктът, който изграждате, може да направи прилагането на новите технологии особено предизвикателно.

Намерете ключовите ръководители на вашия пазар

„Много е трудно да започнем от нулата и да се опитаме да въведем нови технологии“, казва Карол. Докато това е случаят на повечето пазари, в нововъзникващите вие ​​имате допълнителното предизвикателство от „вратарите“ – хора и/или институции, които могат да отворят врати за вашия продукт или услуга или да ги затворят.

Четете още: Европейски институт по Блокчейн ще бъде създаден в Германия

В случая на Карол, когато се опитва да установи Kinect в местни болници и сред доставчици на здравни услуги, има няколко ключови участници на висше правителствено ниво, които биха могли да направят нещата по-предизвикателни. Екипът разбра, че установяването на доверие с тези „вратари“ е ключов етап от изграждането на техния продукт.

„Преди всички ние работихме в развиващите се икономики, така че обединихме мрежата си, за да можем да получим достъп и да споделим идеите си със суданския министър на здравеопазването и дори с офиса на президента.” \ T много по-лесно беше да се изгради доверието, необходимо на болниците, клиниките и лекарите, които ежедневно ще работят с Kinect.

Когато мислите за създаване на магазин в нововъзникващ пазар, трябва да имате списък с тези ключови заинтересовани страни, които трябва да достигнете, преди да започнете изграждането.

Бъдете готови да работите в партньорство с други хора, за да помогнете за разрешаването на техните проблеми, така че те да помогнат за разрешаването на вашите

Платформата на Kinect, която позволява на пациентите да контролират и имат достъп до своите медицински досиета, разчита на редица технологични и инфраструктурни елементи, за да може технологията да работи. Една от тях е надеждна клетъчна мрежа.

Докато Африка има някои от най-високите нива на приемане на мобилни телефони навсякъде по света, надеждната клетъчна връзка може да бъде предизвикателна. Така Карол и неговият екип отидоха да видят Airtel, един от най-големите доставчици на мобилни телефонни услуги в Африка, за да проверят дали има потенциални възможности за съвместна работа.

Четете още: Какво е Блокчейн? Ръководство за начинаещи

„Не е възможно да се изгради на тези места, освен ако не се приспособявате и не изграждате със силни играчи на пазара с различни аспекти, които могат да бъдат от полза за вашия бизнес“, казва Карол.

„Нещата вървят по-добре, когато всички работят заедно за постигане на колективна цел. В нашия случай това беше по-добро обслужване за общностите, които обслужвахме, и открихме, че много други компании се чувстват по същия начин. „

Така Карол и екипът му трябваше да компенсират потребителите да посещават клиники, за да получат лечение, като начин за решаване на проблема. Инвеститорите казват, че Карол иска да види това разбиране, когато става дума за финансиране. „Много от нашите инвеститори вече са работили или са инвестирали в компании в областите, в които се надявахме да работим, така че вече знаем за тези по-големи проблеми. Показвайки, че също така ги разбираме и прилагаме стратегии за отстраняване на това, което е от жизненоважно значение, когато става въпрос за успешна работа в нова среда. „

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

2 Replies to “Научени уроци при стартиране на блокчейн в Африка

Leave a Reply