Монеро разкрива нов анти-ASIC алгоритъм за добив

Разработчиците на монетата за неприкосновеност на личния живот на Монеро обявиха ново оръжие в битката си срещу централизацията. В сътрудничество с Arweave, протокол за съхранение без сървъри, екипът на Монеро разкрива нов анти-ASIC алгоритъм, наречен RandomX.

Monero Outreach се надява, че новият алгоритъм може да помогне за предотвратяване на доминирането на криптовалутата от шепа минни гиганти. За разлика от други токени за защита на неприкосновеността на личния живот като Zcash и Dash, разработчиците на Монеро се ангажират да поддържат монетата си с GPU-копаене, като по този начин гарантират, че всеки, който има домашен компютър, може да помогне за защитата на мрежата.

Четете още: Най-добра криптовалута за копаене през 2019 г.

Разработчиците са успели да останат една крачка пред производителите на ASIC с честите разклонения. Но такива мерки са само временни и едва ли ще разубедят производителите като Bitmain.

Вместо да се налага решаването на зададена функция за пъзела за доказателство на работа, RandomX генерира случайно променящ се код, който ASIC не би могъл да реши ефективно. В резултат на това процесорите и графичните процесори стават най-ефективното минно оборудване.

„Идеята с RandomX е да изисква от всеки, който иска да изгради ASIC, да ре-реализира целия CPU, като по този начин ограничи тяхната производителност до тази на CPU,“ обясни Хауърд Чу, който първо разработи концепцията за случайно генерирано доказателство за работи за Монеро. „Това ще помогне на добива на всекидневния компютърен хардуер да остане по-конкурентоспособен.“

Разпределената технология за съхранение на данни на Arweave също ще се възползва от новия алгоритъм с по-голяма сигурност и намалени уязвимости. Протоколът за разпределено съхранение използва технология, подобна на Блокчейн, за осигуряване на данни, без риск от изтриване или цензура.

Запознайте се с Койнбейз тук

„Един надежден алгоритъм, подобен на ASIC, като RandomX, ще подобри нашата постоянна, евтина и устойчива на фалшификация мрежа за съхранение“, казва Сам Уилямс, изпълнителен директор на Arweave. „RandomX ни помага да гарантираме, че властта над децентрализираните политики за съдържание в мрежата на Arweave остава добре разпределена в много глобално разпространени партии.“

Въпреки че не е ясно кога, или ако, новия алгоритъм ще бъде реализиран, разработчиците казват, че RandomX може да предложи ясни предимства на двата проекта. „Разпространението на добива върху много хора и много компютри втвърдява криптовалута“, казва един от членовете на основния екип на Монеро, под псевдонима бинарната съдба. „Монеро е силен, а RandomX може да я направи по-силна, като закалена стомана.“

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply