Министерството на финансите на САЩ предлага нови правила, регулиращи транзакциите с биткойни и криптовалути

Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN), агенция на Министерството на финансите на САЩ, предложи нов набор от правила, които ще изискват от финансовите институции да водят отчет за определени транзакции, изпратени до частни портфейли за криптовалута.

Според предложените правила, ако клиент премести 10 000 или повече долара в криптовалута за 24-часов период, банките и доставчиците на парични услуги трябва да изпращат данни за транзакцията директно до FinCEN. Тези данни включват името и физическия адрес на клиента, изпратил криптовалутата в частен портфейл.

Правилата изискват също така компаниите да водят отчет за всички транзакции, изпратени до частни, нехостирани крипто портфейли, ако транзакцията е на стойност $ 3000 или повече.

FinCen казва, че създава и ново правило за забрана на „структурирането“, което определя като опит за разбиване на големи количества криптовалути като Биткойн на по-малки транзакции, за да се избегнат изискванията за отчитане.

Министерството на финансите на САЩ иска експерти по криптополитиката да се борят с престъпления, свързани с крипто

FinCEN казва, че новите изисквания са необходими за справяне с опасенията относно националната сигурност.

„Предложението се стреми да установи подходящ контрол за защита на националната сигурност на Съединените щати от различни заплахи от страна на чужди държави и чуждестранни участници, включително финансирани от държавата рансъмуер и атаки за киберсигурност, укриване на санкции и финансиране на глобален тероризъм, наред с други.“

Крипто адвокатът и генералният съветник на Compound, Джейк Червински, нарича предложеното правило ужасна идея, която би могла да бъде и по-лоша.

„Нека погледнем за минута от по-добрата страна. Това не изисква KYC за всяка транзакция с портфейл, който не е попечител. Това не е категорична забрана за самозадържане. Той не забранява акта на използване на мрежа без разрешения …

Но това все още е ужасно правило. Ще ви дам три причини защо. (Има и други.) Първо, тя не прави нищо, за да постигне заявените цели. Дори ако незаконната дейност е била основен проблем (не е), това няма да спре притока на средства към лоши участници или да помогне на органите на реда да си свършат работата.

Това не пречи на клиентите на VASP да извършват транзакции с лоши момчета. Просто ги принуждава да платят допълнителна такса, за да се изтеглят първо в собствения си портфейл. Освен това не дава на разследващите никаква нова информация. VASP вече KYC своите клиенти и водят записи на транзакциите.

Второ, нарушава правата на гражданите на САЩ за финансова неприкосновеност. Днес правоприлагащите органи трябва да призоват VASPs, за да получат информация за клиентите. VASPs могат, трябва и често ги предизвикват. Това правило би принудило VASP да предават тази информация автоматично, всеки път.

Трето, правилото е неясно и двусмислено. Как точно VASP може да получи името и физическия адрес на собственика на портфейл, който не е личен? Как някой доказва, че „притежава“ частен ключ? Какво ще кажете за интелигентни договори без лишаване от свобода – кой ги притежава? Правилото не казва. „

Червински също така казва, че 15-дневният период за публичен коментар на правилото е „изцяло извън строя“.

„Законът за административните процедури (APA) изисква агенциите да предоставят известия за предложените правила и да предоставят на обществеността „възможност да участва в процеса на изработване на правила чрез подаване на писмени данни, становища или аргументи“. Законът казва, че тези мандати не са просто формалности.

Извънредно: Койнбейз подаде документи, за да стане публично дружество

Редовната заповед изисква агенцията да приема публичен коментар за поне 60 дни за „важни“ правила. Може и по-дълго. FinCEN ни дава 15. В края на декември. Остава един месец преди полагането на клетва от нов президент. Това има име: „среднощно нормотворчество“.

Среднощното нормотворчество предполага, че агенцията не дава на обществеността истинска възможност да участва в процеса на нормотворчество, а по-скоро се опитва да форсира чрез предварително определен резултат. Съдилищата не се отнасят любезно към това. Среднощните правила често се нарушават съгласно APA.“

Новите правила са отворени за обществено обсъждане до 4 януари 2021 г.

Източник

Leave a Reply