Милиарди долари в Биткойн стават достъпни за кредиторите на Биткойн борсата Mt.Gox

Mt.Gox, в един момент най-голямата крипто борса в света, фалира през 2014 г. малко след като операторите ѝ откриха, че от портфейлите ѝ са откраднати около 850 000 биткойни. Докато по-късно някои от тези средства бяха възстановени, борсата така и не успя.

CoinLab, първата подкрепена от венчър компания за биткойни, основана през 2011 г., днес обяви историческо споразумение с назначен от японския синдик на Mt.Gox Нобуаки Кобаяши и MGIFLP, компания от Fortress. Fortress е водещ глобален инвестиционен мениджър с приблизително 50 милиарда щатски долара AUM. След почти седем години споразумението изчиства пътя за десетки хиляди най-ранни биткойн инвеститори да получат 90% или повече от разпределените им биткойни, дигитален актив, чиято цена е 489 щатски долара в деня, когато Mt.Gox подаде молба за несъстоятелност.

Съоснователят на CoinLab Питър Весенес каза: „През последните две години CoinLab активно преговаря за резултат като този: предсрочно излизане за всички кредитори, които го изберат. CoinLab внимателно изслушва опасенията, изразени от кредиторите на Mt.Gox от самото начало. Споразумението с Kobayashi-san и MGIFLP позволява на CoinLab да продължи своите валидни и законни претенции, без да задържа плащания и съм благодарен за упоритата работа от страна на MGIFLP, за да помогне това да се случи. Като част от споразумението CoinLab се отказва от много милиарди долари възстановими щети, за да гарантира, че кредиторите ще получат своя дял скоро.

„Без CoinLab, ще се финансира с приблизително 23% процента на изплащане за всички вземания на кредитори. Ако искът на CoinLab надделее, процентът на изплащане на други кредитори би бил около 8%. Този план ще позволи на всички останали кредитори да получат 21% процента на изплащане сега, или ако желаят, да поемат риск за възможността за пълно възстановяване, когато съдебните спорове най-накрая приключат, като останат в него“, продължи Vessenes. „От името на CoinLab това беше невероятно сложен двугодишен процес на преговори, балансиращ нуждите на инвеститорите, кредиторите, MGIFLP и довереното лице на CoinLab. Изключително съм щастлив, че сега има бърз път за всички останали кредитори.“

Как да купя Биткойн?

Договореният път предоставя на всички кредитори, с изключение на CoinLab, опция „предсрочно излизане“, при която:

Малките кредитори (до 200 000 йени) ще получат 100% от вземанията си;
Ако някой недребен кредитор иска да получи предсрочно плащане, той може да вземе приблизително 90% от прогнозната стойност на доверителното право на вземането си и да получи изплащане толкова бързо, колкото съдилищата одобрят плащането;
Всеки, който не иска да получи предложената сума, може да остане и да изчака, докато процесът приключи;
В никакъв случай тези решения на кредиторите няма да помогнат на CoinLab или директно да плащат на CoinLab повече, отколкото ще бъдат дължими въз основа на справедлив процес.
„Днешното историческо споразумение е основна стъпка за десетки хиляди кредитори, които са засегнати от Mt.Gox без решение“, каза пионерът на рисковия капитал Тим Дрейпър. „Радвам се, че хората най-накрая получават пари от Mt.Gox. Тъй като кредиторите на Mt.Gox са едни от най-ранните вярващи в криптовалутата, очаквам с нетърпение да получа биткойните си, както и десетките хиляди хора, които имат вземания. Подкрепям хода на CoinLab днес да върне Биткойн на своите кредитори, като същевременно преследва собствените си вземания.“

Споразумението сега ще зависи от гласа на кредитора. След като бъдат одобрени, плащанията ще бъдат изпратени на кредиторите, които се включат в този план възможно най-бързо.

Източник

Leave a Reply