Милиарди в злато се преместват към Биткойн

Тонове злато бяха свалени от ETF, докато биткойнът нарастваше, показвайки поразителна корелация между двете.

Според анализатори от JPMorgan Chase & Co. семейните фирми и други фондове продават своите златни запаси за крипто. ETF-ите, обезпечени със злато, намаляват с 93 тона метал на стойност около 5 милиарда долара от 6-ти ноември насам.

Gold's price, Dec 2020

Цената на златото пада от август тази година, когато биткойнът започна да се покачва до сегашните близо 20 000 долара.

Това накара мнозина да предполагат, че биткойнът е по-добър хедж срещу отпечатваните трилиони нови пари, тъй като реагира по-бързо на събитията.

Златото започва да пропада спрямо Биткойн

Освен това проучване през 2018 г. установи, че замяната на злато с Биткойн може да осигури по-висока доходност, съотнесено към риска на вложението.

„Откриваме, че е възможно инвеститорът да замести Биткойн със злато в инвестиционния си портфейл и да постигне по-висока доходност, в сравнение с риск“, казаха те. „Тези резултати са стабилни при включване на търговските разходи.“

Оттогава проучванията установиха, че биткойнът е хеджиране срещу геополитически риск и че цената на долара и еврото може да му повлияе, но няма връзка с акциите.

Всичко това изглежда е довело до преразпределение на средствата от злато към Биткойн, но пазарната капитализация на Биткойн все още е само 3% от тази на златото.

Ако тя се увеличи до 5%, цената на биткойните ще се повиши над 30 000 долара, което е 50% увеличение спрямо текущата цена.

Източник

Leave a Reply