Мастъркард ще позволи на търговците да приемат плащания в криптовалути тази година

Платежният гигант планира да поддържа транзакции с цифрова валута директно в мрежата.

Мастъркард планира да даде на търговците възможност да получават плащания в криптовалута по-късно тази година.

Според източник запознат с въпроса, функционалността ще урежда плащанията на клиентите на Мастъркард в цифрови валути, при участващите търговци, което е нововъведение за финансовия гигант. Компанията все още не е разкрила кои цифрови валути възнамерява да поддържа или къде.

Подробностите хвърлят нова светлина върху обещанието на изпълнителния директор Майкъл Мибах да интегрира плащанията в цифрова валута „директно в нашата мрежа“ в ход. Той вече заяви, че ще осигури максимална гъвкавост както на клиентите, така и на търговците.

До момента Мастъркард поддържаше ограничени транзакции с криптовалута чрез своите партньори за крипто карти Wirex и Uphold. Но тези програми обхващат само плащането, а не сетълмента; монетите се преобразуват във фиатна валута много преди да стигнат до търговеца.

Да копая или да търгувам с криптовалути – това е въпросът

Новата инициатива обещава да разгърне тази динамика сред собствениците на магазини и бизнеса, които се включат. Те ще могат да водят бизнеса си извън границите на фиатната екосистема ако, разбира се, приемат че клиентите им имат криптовалути, които са готови да похарчат.

Това едва ли е сигурен залог, като се има предвид мантрата за купуване и задържане, обхващаща най-голямата криптовалута в света. Източникът посочи, че повечето Биткойн (BTC, + 6.77%) купувачи третират монетите си предимно като инвестиционни средства, а не като инструменти за разплащане. И източникът подчерта, че няма гаранция, че инициативата на Мастъркард за крипто сетълмент ще поддържа Биткойн.

Вместо това криптовалутите ще бъдат оценявани спрямо рамката на Мастъркард за 2019 г. „Принципи за партньорства с блокчейн“, каза източникът. Издаден след излизането на Мастъркард от Libra, документът поставя акцент върху стабилността, защитата на потребителите и спазването на нормативните изисквания при проверка на потенциални партньори.

„Много от днешните 2600 цифрови валути не успяват да направят това“, казаха от Мастъркард тогава.

Понастоящем относително малко търговци приемат криптовалути и Биткойн. Декларираните планове на Тесла да продава автомобили за Биткойн остават хипотетични. Широко разпространената криптоикономика е все още далеч от реалността.

Но Мастъркард поставя основите за това бъдеще чрез години на патенти около пространството на цифровите валути. Компанията заяви, че притежава 89 блокчейн патента и чака одобрение за допълнителни 285 по целия свят.

Биткойн може да продължи да расте, след като Тесла повлече крак за инвеститорите

В САЩ тези декларации включват: методи за поддържане на частни крипто транзакции, верификация на плащания с кредитна карта, незабавна обработка на плащания с блокчейн и как да се обработват възстановявания на крипто, наред с други.

Мастъркард за първи път подаде патент за обработка на Ббиткойн плащания през 2013 г., но се отказа от това усилие през 2015 г. Започна да наема екип от разработчици на портфейли и крипто ветерани през 2019 г. Компанията вече е домакин на платформа, чрез която централните банки могат да тестват цифрови валути.

Пространството за плащания и поддъръжка на валути, базирани на блокчейн расте с темпове, невиждан от момента, в който Биткойн въведе концепцията за неизменни транзакции без надзор през 2009 г. ПейПал възнамерява да въведе Биткойн функции за плащане по-късно тази година. Главният изпълнителен директор на Виза заяви, че конкурентната компания може да добави крипто плащания в бъдеще.

Източник

Leave a Reply