Липсата на наличности повишава цената на Биткойн

В крайна сметка цените на свободните пазари обикновено се свеждат до два фактора: търсене и предлагане.

Така че, не би трябвало да е изненада, че скорошният скок на Биткойн – от под $ 12 000 на месец до над $ 18 000 днес – е резултат от силно търсене на фона на потиснато предлагане. Но кой го иска? И защо точно не могат да се наситят?

Ново проучване на фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis показва, че институционалните инвеститори са тези, на които трябва да се благодари (или да се винят, в зависимост от вашата перспектива) за сушата на доставките и последващото увеличение на цените.

„Докато общото предлагане на биткойни нараства всеки ден, тъй като се добива повече, действителната сума, която може да се закупи, зависи от това дали притежателите искат да я продадат или търгуват“, пише днес в публикация в блога на компанията. В момента 77% от всичките 14,8 милиона биткойни, които са добити (но не се предполага, че са загубени), са в неликвидни портфейли. Това са портфейли, които са изпратили „по-малко от 25% от биткойните, които някога са получили“.

Bitcoin liquidity and price over time.

„Това оставя наличност от само 3,4 милиона биткойни, които са лесно достъпни за купувачите, тъй като търсенето се увеличава“, каза Chainalysis.

Той посочва корпоративните инвестиции на Square и MicroStrategy, както и добре разгласените изявления на мениджъра на хедж фондовете Пол Тудор Джоунс като индикации за увеличени институционални инвестиции.

Това е от полза за борсите в Северна Америка, които от януари 2020 г. отбелязват нарастващ нетен приток на биткойни.

„Това бихме очаквали да видим“, пише Chainalysis, „тъй като институционалните инвеститори, движещи настоящия скок, които са базирани предимно в Северна Америка и Европа, са по-склонни да купуват биткойн на тези борси както поради лекотата на използване, така и поради регулаторни причини.“

Deutsche Bank заяви, че инвеститорите все повече предпочитат Биткойн пред златото като хедж срещу инфлация

И когато го купят, тези инвеститори го задържат.

Но те го правят в момент, когато нови ежедневни инвеститори се стичат на пазара (вероятно защото следват примера на институционалните инвеститори). Броят на новите Биткойн адреси, създадени всеки ден, се приближи до 25 000 по-рано тази седмица. И крипто-към-фиатните борси – за разлика от крипто-към-крипто борсите за търговци – също виждат приток на биткойни.

„Това, съчетано с натрупването на биткойн от инвеститорски портфейли, които са склонни да държат за дълги периоди от време, предполага, че за първи път купувачи на биткойни и купувачи, които искат да разтоварят фиатната валута за биткойн като хедж срещу тревожните макроикономически тенденции, са отговорни за голяма част от текущото търсене “, заключи Chainalysis.

Източник

Leave a Reply