Лекар плати $60K на BTC на наемни убийци, за да отвлекат съпругата му

Д-р Роналд Крейг Илг ще прекара до осем години от живота си в затворническа килия, защото платил 60 хил. долара в БТК на наемни убийци, за да пребият бившия му колега и да отвлекат жена му.

Роналд Крейг Илг – 55-годишен бивш неонатолог от Спокейн, Вашингтон – признава, че е прехвърлил биткойни на стойност 60 000 долара на множество наемни убийци в тъмната мрежа, чиято задача е била да причинят тежки наранявания на негов бивш колега. Освен това той поръчал на престъпниците да отвлекат отчуждената му съпруга и да ѝ инжектират хероин, за да се откаже от бракоразводното дело.

Сега Илг е заплашен от пет до осем години затвор. Американските власти ще обявят точното наказание през ноември 2022 г.

ФБР е предотвратило престъпленията

Въпреки професията си, Роналд Илг е готов да причини значителна вреда на един от бившите си колеги. През 2021 г. той се свързал с множество убийци в прочутата Тъмна мрежа, като настоявал те да наранят или дори да счупят ръцете на жертвата. За да прикрие самоличността си, той използвал псевдонима „Scar215“ и паролата „Mufassa$$“.

Първоначално Илг прехвърля на престъпниците биткойни на стойност 2000 долара и им предоставя снимката и адреса на жертвата. Той също така настоял за доказателства след приключване на побоя и уверил, че в бъдеще ще има друга задача:

„Искам да видя доказателства, че това се е случило. Ако това мине добре, имам друга, по-сложна работа за съвсем различна цел“

Обект на следващото му престъпление е отчуждената му съпруга, която вече е подала документи за развод срещу него. Той платил близо 60 000 долара в BTC на извършителите от Тъмната мрежа, за да могат да я отвлекат и да ѝ инжектират хероин. Под въздействието на наркотиците Илг очаквал, че тя ще може да се върне към проваления им брачен живот и да се откаже от плановете за развод.

За щастие на жертвите, Федералното бюро за разследване (ФБР) разкрива схемата и получава копия от съобщенията на бившия лекар с наемните убийци. По време на доброволно интервю пред агенцията той лъжливо заявява, че е искал да се самоубие. Освен това изпратил писмо до ключова свидетелка по делото срещу него – молел я да се омъжи за него, за да може да контролира целия процес.

„Този случай показва как извършителите на насилие използват киберпространството и криптовалутата, за да развиват престъпните си планове. Г-н Илг е наел и платил на множество наемни убийци от тъмната мрежа, за да се насочат към двете жертви в този случай. Г-н Илг е искал да се насочи и към допълнителни жертви, ако наемните убийци изпълнят плана да навредят на тези първи две жертви“, коментира престъпленията прокурорът на САЩ Уолдреф.

От своя страна Майкъл Хейлър – главен агент на ФБР – уверява, че организацията ще продължи да търси подобни престъпления, опитвайки се да ги предотврати, преди да е станало твърде късно.

Министерството на правосъдието ще обяви присъдата на Роналд Илг на 8 ноември. Той може да прекара зад решетките от 60 до 96 месеца.

Сходният случай с Джесика Следж

По-рано този месец амеиканските власти изпратиха 40-годишната жителка на Пелахачи, Мисисипи – Джесика Следж – във федерален затвор за срок от 10 години. Нейното престъпление: тя платила биткойн на стойност 10 хил. долара на наемен убиец от Тъмната мрежа, който трябвало да убие съпруга ѝ.

Подобно на гореспоменатия случай, ФБР разкрива убийствения заговор и изправя Следж пред правосъдието. Освен 120-те месеца затвор, тя е наказана с глоба от 1000 долара, а служителите на правоприлагащите органи ще следят стриктно действията ѝ в продължение на три години след излизането ѝ на свобода.

Източник: https://cryptopotato.com/a-doctor-paid-60k-worth-of-btc-to-hitmen-to-kidnap-his-wife/

Leave a Reply