Латинска Америка: Негативни икономически фактори засилват интереса към криптовалутите

До март 2019 г., на определени места в Латинкса Америка, транзакциите в криптовалути достигнаха своеобразен връх. Една от причините е високата инфланция в някои от страните в региона както и ограниченията наложените върху паричните операции, писа ежедневникът за наука и технологии La Flecha.

Според изданието, плащанията в BitCoin са се увеличили в страни като Аржентина, Чили, Бразилия, Колумбия, Венецуела и Мексико.

В други държави, като Еквадор, Боливия, Парагвай, Перу и Уругвай също има интерес към криптовалутите.

Това, че доверието в местните валути е спаднало, също е фактор, който позволява на дигиталните пари да се превърнат в нова алтернатива за инвестиции и спестявания.

Според La Flecha, един от признаците за успеха на криптовалутите е видим и свързан с криптопазарите. В момента, в Латинска Америка, има повече от 26 криптопазара и в страни като Аржентина, Бразилия, Колумбия, Парагвай и Мексико вече има банкомати, които позволяват покупката и продажбата на BitCoin, посочва изданието.

Четете още: Как да купя Биткойн?

Ползването на Етериум е отбелязало значителен ръст в някои части на Латинска Америка заради защитата на средствата както и заради възможността за бъдеща печалба.

В случая на Венецуела, който изпъква, хиперинфлацията тревожи хората, които се страхуват, че парите могат да се обезценят и са намерили убежище в криптовалутата. Националната валута, венецуелски боливар, е много по-слаба от останалите валути при закупуването на чужда валута и затова много от хората обръщат малките си заплати в BitCoin и други криптовалути.

Още повече, че заради кризата в страната много хора пращат пари на свои близки от съседни на Венецуела страни и преводите в криптовалута са по-евтини от традиционните банкови преводи и затова някои хора избират криптовалутата.

Когато обменят венецуелски боливар за крипто пари хората успяват да съхранят стойността на парите и могат да обменя дигиталните пари за по-стабилна валута. Някои хора дори избират да получават заплатите си в криптовалута, за да спестят от обмяната.

Източник

One Reply to “Латинска Америка: Негативни икономически фактори засилват интереса към криптовалутите”

Leave a Reply