Лайткойн

Изчисляването или работата в мрежа (Peer-2-peer) (P2P) е определена, разпределена архитектура на приложения, която разделя задачи или натоварвания между нодовете. Те са еднакво привилегировани, равносилни участници в процеса. Лайткойн (LTC или Ł) е криптовалута и софтуерен проект с отворен код, пуснат под лиценза MIT/X11. „Създаването и прехвърлянето на монети се основава на криптографски протокол с отворен код и не се управлява от нито един централен орган“, подчертава Уикипедия, при описанието на криптовалутата. Лайткойн е ранен spinoff или алткойн на биткойн, стартирал през октомври 2011 г.

В технически аспект, Лайткойн е почти идентичен с Биткойн. Той е пуснат чрез клиент с отворен код в GitHub на 7 октомври 2011 г. Негов изобретател е Чарли Лий, служител на Гугъл и бивш инженерен директор в Койнбейз. Мрежата на Лайткойн излезе на живо на 13 октомври 2011 г. Тя е разклонение на ядрото на Биткойн, различаващо се предимно с намалено време за генериране на блок (2,5 минути), увеличен максимален брой монети, различен алгоритъм на хеширане (скрипт, вместо SHA-256) и леко модифициран потребителски интерфейс. Две години по-късно съвкупната стойност на Лайткойн отбеляза масивен растеж, който включва 100 % скок в рамките на 24 часа.

Четете още: 5 най-добри криптовалути, в които да инвестирате през 2020 г.

През 2017 г. Лайткойн стана първата криптовалута от топ пет,  приела Сегрегирано свидетелство. По-късно през май същата година първата транзакция на Светлинната мрежа е извършена чрез Лайткойн. За една секунда се прехвърлят 0,00000001 LTC от Цюрих в Сан Франциско, като така Лайткойн става различен от Биткойн.
Мрежата на Лайткойн цели да обработва блок на всеки 2,5 минути, а не на 10, както е при Биткойн. Това му позволява да потвърждава транзакции много по-бързо от Биткойн.

Лайткойн използва скрипт в своя алгоритъм за доказателство за работа – последователна функция, която изисква асимптотично повече памет. Поради използването на скриптовия алгоритъм, FPGA и ASIC устройствата, направени за добив, са по-сложни за създаване и по-скъпи за производство, отколкото са за Биткойн, който използва SHA-256.

Специализирана в скоростното обработване на транзакциите, мрежата има своите привърженици и пазар.

Цената на Лайткойн е около 76,21 лева към момента на писане на статията, като ръстът  й е над 30 на сто в последните два-три  месеца, по данни на сайта „Коинкост“.

Твърди се, че криптовалутата, не работи с много монети в обръщение. И това е естествено, предвид скоростта на транзакциите.

В момента Лайткойн, има утвърдена поверителност и работи върху гъвкавостта на валутата.

За Лайткойн се твърди, че е кралят на Scrypt – вид  алгоритъм, използван за добив на криптовалути. Ако искаш да го хакнеш, ще трябва да платиш големи разходи, които не са икономически изгодни и правят  хакерството малко вероятно. Тази криптовалута има силно променлива стойност, която варира амплитудно, т.е. отклонява се значително в движението си нагоре и надолу.

https://en.wikipedia.org/wiki/Litecoin

https://www.google.com/search?q=litecoin&rlz=1C1CHBD_bgBG879BG879&oq=litecoin&aqs=chrome..69i57j0l7.2616j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://litecoin.com/en/news

https://coincost.net/es/currencies

Leave a Reply