Към поколенията X, Y и Z добавете поколение C. Като в Generation Crypto.

„Крипто поколението“ – Gen C се поражда през финансовата криза от 2008-9 г. – когато на 3 януари 2009 г. Сатоши Накамото написа заглавието „Канцлер на ръба на втора спасителна операция за банките“ в London Times- биткойн блок Genesis.

„Традиционните финансови и правителствени институции изведнъж станаха некомпетентни и нелегитимни“, казва за ефекта от финансовия крах Лана Суорц- асистент по медийни изследвания в Университета във Вирджиния.

Появиха се алтернативни икономически усилия като „икономика на споделянето“, които привлякоха към себе си компании като Airbnb през 2008 г. и Uber през 2009 г., и засилиха „икономиката на работата по отделни заявки“ („gig economy“) .

През 2007 г. първият iPhone и мобилната система за плащане M-Pesa бяха току що излезли на пазара.

„Имате всичко необходимо за да преоткриете парите си“, казва Суорц, поставяйки основата за влизането на биткойн в обръщение.

Разбира се, това не се случи съвсем (поне не и като система за цялостно разплащане ), но Bitcoin и основната технология на блокчейн стимулираха безброй иновации-от алткойни до цифрови валути на централната банка и децентрализирани общности, предоставящи безвъзмездни средства на разработчици от целия свят. Биткойн биковете донесоха нетехнологични спекуланти в пространството, заедно със стартъпи и рискови капитали, които искат да извлекат печалба от тази бърза нова технология на блокчейн – да не говорим за компаниите от големите банки до Walmart, които сега работят за частни блокчейни за улесняване на плащанията и наблюдение вериги за доставка.


Традиционните финансови и правителствени институции изведнъж станаха некомпетентни и нелегитимни в очите на хората. Докато броят на хората, участващи в блокчейн и криптовалута, нараства, тези, посветени на това, което те възприемат като първоначална визия на Сатоши, остават на ръба, все още повлияни от киберпънка и крипто-анархистичното мислене, които помогнаха за оформянето на техническите документи на биткойн. Появиха се два щама сред участниците в пространството, твърди Суартц. Там хората бяха привлечени от Биткойн главно като магазин за ценности-„освен от погрешните институции за управление“ – либерално настроените подготвители, които очакват поредния крах. Други главно са прегърнали децентрализираната инфраструктура на blockchain, която еволюира в Ethereum и членовете на DAO с донякъде утопични мечти за бъдещето на технологията. Хората, носещи наследството на Сатоши, изглежда имат нещо общо. Те мислят и действат различно от масите, като подлагат под леко съмнение институционализираните системи и понякога функционират дори извън финансовото заведение. Те виждат света по различен начин, често игнорират националните граници и тежкия начин на живот чрез пътувания и колеги от целия свят .  Както установи проучване проведено от компанията за проучване на пазара Global Web Index през 2018 г. , притежателите на криптовалути споделят общи ключови характеристики. Те са „толерантни към риска, амбициозни потребители със силно изразено чувство за личен избор,готови да работят отвсякъде и да отидат навсякъде “ – твърди Криста Стийл, специалист по набиране на персонал за блокчейн компании.

Сега, единадесет години след създаването на Bitcoin се очертава друга , но много по-различна рецесия.

„След рецесията през 2008 г. това е нещо, което много биткойнъри очакваха“ казва Ан Броуди, изследовател по социални науки, изучаващ Ethereum в университета „Макгил“. Не мисля, че някой би могъл да предвиди, че това ще бъде пандемия.“

Благодарение на своя етос и социални структури много от членовете на „крипто поколението“ бяха готови да издържат пандемията.

Във времена будещи недоверие към парите, пренасящи зараза, мнозина подкрепят безконтактните платежни системи. Докато федералният резерв печата пари, притежателите на биткойни могат да се чувстват все по- удоволетворени от своите не-книжни финансови запаси. „Принтерите за пари работят …брр“- меме предизвиква масите да „осъзнаят, че сегашната система е повредена и имаме нужда от алтернативи“, казва Броуди, чиито криптовалути и блокчейн са обещаващи.

И онези, които работят като част от децентрализираните, глобални усилия не са непознати за етоса на „WFH“, който напоследък  бяха масово принудени да възприемат заради поръчките от дома.

Запознайте се с „Крипто поколението“, за да очертаем под  антропологичен микроскоп (признат от най- ранен етап)  групата хора, които ще наречем „деца на Сатоши“, решихме да интервюираме широк кръг от герои от общността на криптовалутите и извън нея. 

Първоначално тази история е трябвало да бъде моментна снимка на „крипто поколението“ през 2020 г., като погледнете различни хора, които илюстрират различни аспекти на това пространство и неговите идеологии. 

По средата на доклада , коронавирусната епидемия се характеризира като пандемия, пресичайки границите, за да повлияе на живота на всички, с които разговаряхме – от инвеститор, който създава бизнес партньори, до фермер в Кения, адвокат в Кънектикът до дигиталния номад на женския икономически форум в Кайро.

Това е малка (и в никакъв случай изчерпателна) извадка от това как изглежда „крипто поколението“, което преминава през ранните етапи на пандемия.  Това са хора, които са били възрастни, когато биткойн стартира, а сега работят в разрушителна индустрия, която продължава да се руши.  Те са се нанесли в къщата на своя приятел, къщата на мама или в извънградската вила , натоварени с провизии и дори с кислород, и трескаво чакат валутите, задвижвани от блокчейн да бъдат помрачени.

Източник : https://www.coindesk.com/generation-crypto

Leave a Reply