Криптографски ъгъл: Спортният слайс

Навлязохме в плейофите на MLB, но най-големите спортни и крипто заглавия през изминалата седмица не бяха свързани с бейзбола (макар че да, MLB има сделка за NFT с растящата спортна платформа Candy Digital). Въпреки това имахме няколко заглавия и теми за обсъждане около Формула 1 и европейския футбол, за да поддържаме нещата свежи.

Нека разгледаме най-новите спортни и крипто истории от изминалата седмица.

Спортният слайс

Формула 1 подава нови заявки за търговски марки на NFT

Формула 1 и преди е работила за кратко в областта на криптовалутите, като преди това е подписала договор за цялата лига с Crypto.com и е позволила на отделните състезателни отбори сами да си осигурят криптопартньори. Лигата обаче изглежда е на прага на това да се включи в НФТ след нова заявка за търговска марка, която беше подадена през последните дни.

Според Майк Кондудис, адвокат по търговски марки, регистриран в USPTO, „Formula One е подала 8 търговски марки за покритието „F1″: Криптовалута + НФТ, НФТ + криптопазари, Магазини за продажба на дребно на виртуални стоки, Блокчейн финансови транзакции, Търговия с криптовалута + добив … и др.“

Сделката може да доведе до появата на потенциален партньор на NFT в микса за F1, тъй като досега Crypto.com наистина владееше крипто категорията за състезателната лига. Въпреки това, тъй като мечият пазар през 2022 г. продължава да се промъква през цялата година, се говори, че Crypto.com ще намали съществуващите си партньорски спортни активации – и Формула 1 е едно от имената, които се споменават в този микс.

Скалисти пътища между Inter Milan и Digitalbits?

През 2021 г. Интер Милано прекрати 26-годишния договор с производителя на гуми Pirelli, като замени сделката с платформата за символи на феновете Socios. Освен това Милан подписа договор с платформата за НФТ Digitalbits, а през последните месеци се появиха слухове за опасения относно партньорството.

През изминалата седмица отново се появиха слухове, като в италианските футболни бордове и местни доклади се спекулираше, че Digitalbits дължи значително спонсорско плащане на клуба и че сделката може да бъде прекратена до края на месеца. Слуховете със сигурност имат основания, тъй като според съобщенията марката Digitalbits на тренировъчната база на клуба, на главния терен и в централата на клуба е била премахната. Така остава само най-ценният актив – нашивката на фланелката на клуба, която до момента изглежда непроменена.

Освен това само 3 месеца след широко разпространените съобщения, че отношенията между двете страни не са се подобрили. Много футболни издания съобщиха, че Digitalbits очевидно не е извършила навременни плащания и Интер обмисля съдебни процедури срещу фирмата.

Европейският футбол е особено благоприятен за свързани с крипто спонсорства и партньорства в сравнение с много други големи спортове; с глобален обхват и привлекателност и изобилие от сиви зони за заобикаляне на спонсорството, клубовете са постигнали смесени резултати до момента с крипто сделки – както в европейския футбол, така и извън него.

Мета осигурява спортно партньорство с Ливърпул 

Когато една врата се затваря, друга се отваря. Въпреки многото заглавия, свързани с липсата на вълнение за експедициите на Meta в областта на виртуалната реалност и криптовалутите през последните години, за ръководената от Зукърбърг фирма има нова сделка и това е още един европейски футболен клуб в микса.

Ливърпул ще работи с Meta около нови аватари и „облекло за метавселена“, което също ще бъде достъпно в Meta Quest VR до края на годината. Лицензионната сделка между двете страни ще бъде първата по рода си за европейски футболен клуб, според SportsProMedia. Сделката ще разпредели дял от приходите за Ливърпул и ще бъде активен на седем различни пазара по целия свят.

Сделката не е първото проучване на Ливърпул в „метавселената“, тъй като преди това те са се опитвали да пуснат NFT с ограничен успех. Междувременно Meta вече е сключила подобна сделка с НФЛ за Супербоул, базирана на аватари.

Дрю Крисп, главен вицепрезидент по цифровите технологии на Ливърпул, заяви, че клубът има „повече от 70 милиона глобални привърженици, които следват нашите канали във Facebook и Instagram, и… наистина очакваме с нетърпение да видим как много от тези аватари се променят и обличат нашия емблематичен екип или лайфстайл облекло“.

Източник: https://bitcoinist.com/crypto-corner-the-sports-slice-53/

Leave a Reply