Криптовалутите решават „важен социален проблем“ според Президента на Федералния резерв

Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви пред репортери в петък, че криптовалутите ще предизвикат значителна промяна в финансовата система на САЩ. Всъщност при сегашното си темпо, криптовалутната революция може да завърши с нормализиране на неравномерните валутни отношения.

В рамките на модерната система на държавата винаги е било традиция правителствата да издават свои собствени валути. Тези суверенни валути бяха подкрепени от държавната власт и издадени от централната банка на страната. В почти всяка страна в света конкурентните валути са забранени за търговия навсякъде, освен от валутните пазари. Въпреки това криптовалутите ни принуждават да преразгледаме как разбираме валутата, казва президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард.

Икономика с нееднородни валути

„Сегашната ситуация може да бъде описана като дрейф към нееднаквена валута в САЩ“, заяви Булард в изявлението си на академична конференция, проведена в петък. Макар да изглежда неизбежно, той твърди, че повечето потребители и предприятия няма да харесат тази промяна. Това ще създаде среда, в която „много видове валута се търгуват едновременно на различни цени, от тези на местния пазар“. Докато преди тези транзакции биха се считали за „незаконни или квази-незаконни“, сега те са привлекли вниманието, а регулаторите се налага да изработят подходящо решение. Президентът до голяма степен критикува криптовалутите по време на тази реч. Той обаче призна, че се справят с „важен социален проблем“, въпреки че ни „бутат в погрешна посока”.

Запознайте се с Койнбейз тук

Булард изглежда предполага, че изобилието от конкурентни валути ще създаде „объркване“ между предприятията и потребителите. Това твърдение обаче е нереалистично в днешната цифрова икономика. Конверсиите между различните валути в момента са почти мигновени. Това означава, че тежестта за конвертирането на средствата няма да бъде върху бизнеса.

Регулаторите трябва да бъдат в крак

Булард изглежда разбира дълбоките последици от криптовалутите, но вероятно не успява да разбере технологичните скокове, които идват с тях. Той си представя, че тези валути се конкурират с дадените днес условия. Булард обаче трябва да си представи един свят, в който стабилните монети, различните криптовалути и действителните суверенни валути са взаимозаменяеми. Този вид бъдеще е не само възможно, но и активно се работи с много борси, попечителски услуги и криптовалутни проекти.

Четете още: Как да купя Биткойн?

Президентът на резерва не е единственият, който критикува цифровите активи. Преди няколко месеца президентът на Европейската централна банка отхвърли Биткойн по време на среща. Също така те са погнали и проекта „Везни“ на Фейсбук. Като цяло изглежда, че централните банкери и регулаторните органи трябва да „настигнат” криптовалутното пространство. А не обратното.

Източник

One Reply to “Криптовалутите решават „важен социален проблем“ според Президента на Федералния резерв”

Leave a Reply