Криптовалутите могат да бъдат използвани за закупуване на петрол в бъдеще, казва ръководителят на руския енергиен гигант

Игор Сечин, ръководител на руския петролен гигант Роснефт наскоро разкри, че възможността фирмата да използва криптовалутите за закупуване на петрол в бъдеще не е изключена. Въпреки това има няколко въпроса, свързани с криптовалутите, които първо трябва да бъдат разяснени.

Според доклад, публикуван от местните новини Snob, Сечин разкрива, че приемането на петролната индустрия и осведомеността за криптовалутното пространство се увеличава. Също така технологични гиганти от Силиконовата долина като Гугъл и Амазон започват да проучват енергийния сектор.

Четете още: Иран внедрява национална Блокчейн платформа

Според новината, споделена по време на Международен икономически форум в Санкт Петербург, Сечин е предложил излизащия скоро GlobalCoin на Фейсбук да бъде използван за закупуване на петрол в бъдеще, въпреки няколкото неуспеха в криптовалутното пространство, които може да отблъснат енергийните гиганти като Роснефт.

Ето какво каза Сечин (превод):

По-голямата гъвкавост често означава по-голяма нестабилност. Дигитализацията създава рискове за запазване на търговската тайна и води до необходимостта от създаване на нови регулаторни механизми, допълнителни резерви. Днес технологичните компании нямат качествени отговори на тези фундаментални въпроси.

Това не е първият път, когато криптовалутите са свързани с нефт в Русия. По-рано тази година, бившият руски министър на енергетиката Игор Юсуфов предложи в Държавната дума разработването на криптовалута, подкрепена с петрол. Предложението дойде в момент, в който долната камара на федералното събрание на страната разглеждаше правилата за криптовалута.

Четете още: Сеул поставя в Блокчейн личните карти на своите 26-милиона жители

Освен това венецуелското правителство пусна криптовалута, наречена Петро. Тя е подкрепена с петрол, с цел да помогне на страната да заобиколи международните санкции и да получи достъп до чужда валута. Криптовалутата се оказа спорна и дори накара американския президент Доналд Тръмп да спре американците да инвестират в нея.

Националната нефтена компания „Абу Дубай“ проведе пилотен проект за тестване на използването на технологията Блокчейн за проследяване на петрола в сътрудничество с IBM.

Източник

Leave a Reply