Криптовалута в помощ на производителите на кафе

Coffee е името на нова криптовалута пусната в Колумбия преди седмица. Целта ѝ е да е най-вече в помощ на производителите на кафе. BBC Mundo писа, че май тази година цената на зърната кафе е паднала до най-ниското ниво регистрирано в последните десет години. Въпреки това, потребителите в западните страни плащат все повече и повече за своята чаша кафе.

Johan Ramirez, който се занимава с популяризирането на Coffee проекта в Колумбия каза, че „заради бумът на криповалути и кризата в кафе индустрията решихме да пуснем дигитална монета с покритие от произведеното от нас кафе.“ Синдикати от Боливия, Бразилия, Коста Рика, САЩ и Обединеното кралство са призовани също да се включат. Колумбия е третият най-голям производител на кафе в света, след Бразилия и Виетнам. Са производителите на кае става все по-трудно да гледат и продават кафето си на печалба. Хората зад Coffee проекта очакват криптовалутата да помогне на производителите да закупят машини и торове на по-добри цени, да развият каналите си на продажба и дори да вдигнат продажната цена на кафето, което произвеждат. „Ще отворим виртуални портфейли и ще пуснем iOS и Android приложения,“ каза още Ramirez.

Четете още: Доларът е използван за изпиране на пари 800 пъти повече от Биткойн

Очаква се Coffee проектът да включи и мрежа от магазини и кафенета, където клиентите да могат да плащат с дигиталната монета. Първоначалната ѝ стойност е един долар, но създателите на проекта искат тя да достигне 110 долара.

Асоциaциятa на младите колумбийски производители на кафе [Organización Nacional de Jóvenes Cafeteros] също е част от Coffee проекта. Факт е, че Coffee не е първата криптовалута базирана на земеделско производство- вече има дигитални монети движени от легалната канабис индустрия, PotCoin, ТКС tokens, CannabisCoin (CANN).

Битува обаче и мнението, че Coffee криптовалутата няма да преодолее проблемът с ценовата асиметрия. Според Fernando Morales от международната инициатива Café for Change, страните производителки на кафе трябва да се обединят в нова организация OCAFE, която да отстоява интересите им.

Източник

Leave a Reply