Криптовалутата е по-удобна, отколкото кешът и обществото са готови за приемането ѝ, каза ръководителят на Централната банка на Русия

Криптовалутите се използват все повече в областта на геополитиката, надскачайки образа на просто експериментална технология, насърчавана от някои финтеки и ентусиасти. След като привлече вниманието на Г-20, няколко страни започнаха да оценяват възможността за издаване на собствена криптовалута. Нито една мощна нация не показа истински, конкретен интерес… досега.

Според руския информационен сайт ТАСС, Руската банка обмисля възможността за издаване на национална криптовалута, въпреки че все още не могат да видят това като приоритет за близкото бъдеще.

Елвира Набиулина, ръководител на Централната банка на Русия, смята, че обществото е готово да използва криптовалутите, но технологията все още не е напреднала достатъчно.

Четете още: Русия обмисля създаването на финансов център за търговия с криптовалута на китайската граница

В изявления пред руската преса ръководителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина похвали технологията на криптовалутите, поставяйки на масата дебата за „крипто срещу фиат”: „Криптовалутата е по-удобна, това са електронни пари за хората, за гражданите. Готови ли сме като общество да откажем пари?”- каза тя, флиртувайки с възможността криптото да спечели борбата. Набиулина добави, че „цифровите валути в известен смисъл са готовност на обществото“.

Набиулина също коментира, че руското правителство оценява тази възможност, въпреки че правната рамка го затруднява. Тя обясни, че освен правния аспект, технологиите трябва да узреят малко преди криптовалутите да се считат за държавна политика:

„Всъщност цифровата валута на Централната банка не може да бъде реализирана веднага. Много централни банки, включително Руската централна банка, проучват тази възможност. Ако говорим за националната валута, която работи като цяло в страната, това не са частни активи, разбира се, това изисква технологията да гарантира надеждност и приемственост. Технологиите трябва да са зрели, включително и разпространените технологии за регистрация “

Запознайте се с Койнбейз тук

Иска ли Русия да използва националната криптовалута за стратегически цели?

От 2017 г. има много спекулации относно интереса на правителството да издаде „крипто рубли“. След няколко противоречиви изявления изглежда, че официалната позиция на руското правителство е по-скоро към философията „Блокчейн – да, Крипто – не“.

Само преди две седмици г-жа Набиулина говори за това как руската банка е против легализирането на криптовалутите поради рисковете, свързани с тяхната волатилност.

„Ние сме против легализирането на криптовалурата като платежно средство. Ние вярваме, че има големи рискове за тези, които притежават криптовалути. Ние трябва да защитаваме гражданите си от рискови инвестиции ”, каза тя за руското списание Право. Но този проблем не би бил приложим в случая на конюнктурата, много по-малко в случая с цифровата валута на централната банка или криптовалута, издадена от държавата, т.е. няма несъответствие между това изявление и издаденото две седмици по-късно.

Четете още: Русия ще легализира цифрови активи в рамките на две седмици, Libra на Фейсбук не е сред тях

Интересът към използването на криптовалути се е увеличил след засилването на търговските санкции, наложени от САЩ, което засяга руската търговска и банкова дейност – и изтощава търпението на Владимир Путин. Членът на Руската Държавна Дума Владимир Гутенев предложи емитирането на стейбълкойн, обвързан със златния резерв, който да бъде използван за взаимни разплащания. Важно е да се отбележи, че през февруари тази година беше предложена и стейбълкойн, обвързан с петрола.

През май Централната банка на Русия отчете ръст на златните си резерви, които се повишиха от 487 на 492 млрд. долара за един месец. Това движение постави Русия на първо място сред най-големите световни купувачи на злато.

Също така, неотдавна висш ръководител на венецуелското правителство също заяви, че двете страни обсъждат възможността за използване на руски рубли и венецуелски Petros (криптовалута, издадена от Венецуела) като платежно средство в двустранни сделки.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Криптовалутата е по-удобна, отколкото кешът и обществото са готови за приемането ѝ, каза ръководителят на Централната банка на Русия”

Leave a Reply