Копаене на Биткойн за начинаещи – част 1

Ще направим няколко публикации, за да успеем наистина да „копаем надълбоко“ в добива на биткойн. Сега ще се съсредоточим върху основите на добива, включително хардуера, с който трябва да започнете, как да се присъедините към минен пул и балансиране на икономичността на това дали си заслужава или не да копаете за себе си или да влезте в облачния добив. Тук се случват много неща, ако не сте забелязали! Затова нека се потопим в Копаене на Биткойн за начинаещи – част 1.

Копаене на Биткойн за начинаещи

Преди да разгледаме необходимостта от ток на компютъра, трябва да запомним ключовите елементи на това, което всъщност се случва по време на копаенето. Нуждаем се от някакъв компютър, който може да изчисли хеш на базата на конкретна информация в рамките на блок от транзакции в биткойн мрежата. Алгоритъмът на хеширане, използван за Биткойн, е алгоритъмът за сигурен хеш (SHA-2 или второто поколение SHA) с 256-битова изходна дължина (обикновено наричана „SHA-256“).

Не е необходимо наистина да знаем всички подробности за това как достигаме до този изход за нашите цели, но изчислителната сила за трансформиране на малък блок информация в изходно съобщение с такъв размер е доста тривиална. Ето една проста снимка по-долу (взета от BitcoinWiki).

Копаене на Биткойн за начинаещи
Фигура 1: Прост пример за изчисляване на хеш на SHA-256

По принцип съобщението се разделя, изпълнява се през определен крипто алгоритъм много пъти и се извежда като 256-битова стойност. Няма проблем, ами ако пробвахме това 10 пъти за секунда? Това биха били много изчисления, но все пак незначителен брой, предвид настоящото състояние на мощността на процесора. Какво става със 100? 1000? Сега да опитаме 1 000 000.

Милион хеша в секунда

Дори при милион хеша в секунда (това са много компютри, няма нужда да го казваме), ние дори не достигаме до повърхността на това, на което е способно биткойн устройството за добив. Към момента на писане на статията можете да закупите свой собствен биткойн миньор, който може да генерира 13,5 TH / s (терахеша в секунда) за $ 90. Това означава, че този риг (който между другото е сравнително евтин) може да генерира 13 500 000 000 000 хеша в секунда. Някои от по-големите съоръжения могат да произвеждат 67 TH/s… трудно е дори да си представим как това би могло да доведе до толкова изчисления на секунда.

Как е възможно?

Биткойн копаещи възли

Влезте в нашата машина на времето, докато пътуваме обратно към не толкова далечната 2009-та година, когато всичко започна. В тази странна епоха всеки възел в биткойн мрежата, който искаше да копае, можеше да използва обикновен компютър. Когато Биткойн се появи, наградата за намирането на хеш на конкретен блок беше 50 BTC – което е тон пари в момента, но струваше много малко в началото. По това време бяха необходими машини, отгатващи около 10 MH/s (мегахеша в секунда), за да намерят хеш под целевия номер за мрежата.

Беше достатъчно просто, за да може компютърният процесор да изчисли този брой хешове с надеждата да бъде щастливият миньор, който да реши блока и да получи възнаграждението за добив. (Проверете диаграмата за трудност на Биткойн, за да видите колко операции за добив се изпълняват, за да сравните колко трябва да решите нов блок в момента.)

Саморегулиране на биткойн мрежата

Е, излишно е да казвам, че хората не се задоволиха с пускането на процесора за изчисляване на хешовете и сега разчитат на по-мощни средства. Накратко е важно да запомните какво се случва с мощността на добив – тъй като все повече хора добавят по-ефективна мощност за добив (т.е. операции за изчисляване) към цялостната биткойн мрежа, трудността на целевия номер просто нараства.

Мрежата е саморегулираща се и желае да поддържа блокови изходи около 6 на час или на всеки 10 минути. Така че, ако се добави повече мощност към цялостната мрежа, трудността се увеличава. Това се случва независимо от типа на процесора, който се изпълнява – той просто се базира на общата изчислителна мощност. По същество целевото число ще добави още нули към началото, така че хешовете трябва да са под още по-малък брой, което увеличава общата трудност при опит да се намери хеш със SHA-256 алгоритъма.

CPU и GPU

Добре, след като операторите вече не се задоволяват с мощността, осигурена от процесора за добив, GPU миньорът стана новият отговор. Графичните процесори са драстично по-бързи от процесора (например 1000 пъти по-бързи) поради функцията, за която са създадени. Помислете за това така – процесорът е нещо като шеф, който се занимава със задачи. Процесорът и неговият набор от инструкции са проектирани да се справят с множество задачи в компютъра. Правят се задачи като графични операции, математически изчисления, изолиране на нишки между процесите, обработка на разпределения на виртуална памет и други.

GPU не се интересуват от всичко това – те просто искат да работят. Задачата на GPU е да прави едно и също нещо отново и отново. Това поддържа графични операции за компютър, така че те са проектирани да извършват изчисления много бързо и много ефективно. В допълнение, те могат да се справят с повече паралелни операции. (подобно на приспособяването на целия трафик на LA в магистрала с 20 ленти срещу двулентова магистрала).

Ресурси за добив на биткойн

Искате ли да научите повече за темите, които разгледахме днес? Ето няколко връзки, които можете да проверите:

Ето още информация за разликата между процесора и графичния процесор.
Тази статия дава основен преглед на минното дело. Тя също така обсъжда много налични начини за стартиране.
И накрая, името е в заглавието: „Какво е Bitcoin Mining и как работи?

Източник

Leave a Reply