Копаенето на криптовалута уврежда ли видеокартите?

Ефективното копаене изисква постоянно работещи графични процесори на пълна мощност, така че копачите логично са любопитни дали това може да навреди на работата на видеокартите им.

Въпреки нарастващата популярност на ASIC чиповете, които дори успяха да изтласкат Nvidia от крипто пазара, добивът чрез видеокарти остава доста популярен, особено по отношение на алткойните. Все още обаче има много съмнения дали майнингът излага графичната карта на риск.

Съществува общоприетото схващане, че хардуерът става негоден употреба след определен период от време. Няма обаче доказателства които да потвърждават, че продължителната употреба при пълно натоварване ще повлияе на продължителността на живота на графичната карта. Графичните процесори обикновено се сменят, защото вече не са ефективни.

Поврежда ли копаенето Вашата видеокарта? Краткият отговор е – не, но само ако я използвате правилно. Някои майнери са склонни да използват графични карти на пълна мощност без подходяща вентилация, особено когато става въпрос за големи майнинг платформи. В крайна сметка това води до прегряване. Наред с други неща, които могат да повредят картата, може да се спомене овърклок и физически щети. Ето защо е важно да разберете как да удължите живота на вашата графична карта.

Справяне с топлината

Високата температура е основният убиец на видеокартите, така че е важно да знаете как да избегнете прегряване. Графичните процесори обикновено имат високо ниво на толерантност, достигайки диапазон от 80 градуса по Целзии или дори по-висок, но все пак ви препоръчваме постоянно да проверявате температурата на графичните си карти, за да видите колко горещи стават те.

Как да купя Биткойн?

Ето таблица, която нагледно показва към каква температура на копаене трябва да се придържате (внимавайте, различните графични процесори все пак имат различни безопасни диапазони).

Температурен диапазонОбяснение
0°C – 29°CВключили ли сте компютъра?
30°C – 49°CВашият копач верочтно не работи!
50°C – 59°CИли вашият графичен процесор все още не работи, или трябва да направите овърклок.
60°C – 69°CВидеокартата работи при нормална температура.
70°C – 75°CТова обикновено е най-оптималното решение.
75°C – 79°CТакъв температурен диапазон все още е добре за повечето графични процесори.
80°C – 89°CСега навлизате в опасна зона. Както бе споменато по-горе, някои графични карти могат да се справят с това, но това може да причини повреда на вашия компютър.
90°CВсичко над тази точка почти сигурно ще причини щети на вашия графичен процесор, така че не се изненадвайте, ако внезапно усетите миризма на горяща пластмаса.

Вентилаторите може да причинят проблем

Препоръчително е да сменяте вентилаторите на видеокартите, тъй като те обикновено работят с една и съща скорост и са единственият GPU компонент, който има тенденция да се износва доста бързо. Ако вентилаторите спрат да функционират правилно, други компоненти на графичния процесор също са изложени на риск.

Уверете се, че вентилаторите охлаждат захранващите ви компоненти – дори ако поддържате общата температура на графичния процесор ниска, прегряването на захранващите компоненти ще доведе до катастрофален резултат.

Какви щети нанася копаенето на Вашата видеокарта?

Работата на вашия графичен процесор при високи температури (в диапазона 90⁰C) за продължителен период от време може определено да повлияе на продължителността на живота на някои от компонентите на картата. МОС транзисторите обаче, заедно с други VRM компоненти, могат да се справят с невероятно високи температури (до 120°C).

Ако не искате да се занимавате с вентилатори, можете да помислите за водно охлаждане като подходяща алтернатива.

Други начини за повреда на Вашия графичен процесор

Поврежда ли копаенето на биткойни вашия графичен процесор? Включването на проводник с по-малък капацитет всъщност може да доведе до надвишаване на лимитите, което потенциално може да доведе до изгаряне на видеокартата. Въпреки че този сценарий е малко вероятен, има някои случаи, когато термичното регулиране просто не работи. Ако не искате картата ви да изгори, препоръчваме също да намалите целевата си мощност.

Овърклокът е съществена част от копаенето на криптовалути. Хубавото е, че всъщност не може да повреди съвременните графични процесори, тъй като има вграден защитен механизъм, който изключва картата всеки път, когато сгрешите настройката. Всъщност трябва да се постараете много, за да нанесете физически щети на картата си чрез овърклок, тъй като тя няма дори близко до същото въздействие върху консумацията на енергия и температурата като процесорната честота.

Закупуване на използвана видеокарта

Не забравяйте да проверите:

  • марката на картата;
  • гаранцията;
  • политиката за връщане на компанията.

Заключение

И така, колко щети нанася GPU добивът на вашата видеокарта? Както виждате, много малко. Трябва обаче да избягвате високите температури и да се уверите, че имате правилно захранване – има основните предпазни мерки, за да сте сигурни, че вашият GPU копач ще работи безпроблемно в продължение на години. Като цяло топлината е основната грижа, когато става въпрос за съкращаване на живота на вашата графична карта.

Източник

Leave a Reply