Копаенето на Монеро – отново рентабилно!

Копаенето на Монеро – отново рентабилно!

Копаенето на Монеро вече не изглежда толкова непосилна задача. Цената на криптовалутата скочи със 120$ в рамките на 24 часа и достигна за пръв път нива от над 475$ при цена около 355$ в началото на деня вчера. Накъде точно ще поеме тя е въпрос на сметки, разучаване на пазара и доза късмет, но ето една кратка сметка дали си заслужава инвестицията:

Цената на Монеро достигна 475$

За начало ни е нужен компютър с PCI порт. Всеки модерен такъв притежава подобен порт, така че това не е някакво невъзможно условие. На практика може да се започне със всяка налична машина. В зависимост от възможностите на всеки е нужно да се купи видеокарта. Нашият пример ще бъде за минимална инвестиция и видеокарта на цена около 280 лв. с ДДС. Максималната консумация на ток от видеокартата ще бъде 84 вата, но Монеро е валута, която не се нуждае от такава мощност. Да предположим, че средната консумация ще бъде 60 вата. Цената на тока в България в момента е 13 ст. за дневна тарифа и 5 ст. за нощна. Ще заложим цена от 7 цента като средна за денонощие.

Монеро – как да започнем да копаем?

Използваме сайта http://monerobenchmarks.info/searchGPU.php за проверка на бързината за копаене на Монеро. Средните стойности са между 288 и 424 h/S в зависимост от операционна система и софтуер, който използваме. Тестът с версия 7.1 на MinerGate показва 350 h/S при работа с Windows 7, 64-битова версия. Ще заложим тази стойност за теста. Ето и резултатите:

Резултати от теста за копаене на Монеро

Оказва се, че при моментната цена на Монеро, ние ще имаме възвръщаемост от 39$ на месец. При днешния курс на долара от 1.65119 лв., това прави 65 лв. на месец. Тъй като цената на видеокартата ни беше около 280 лв., инвестицията може да се възвърне в рамките на малко повече от 4 месеца!

В статията използваме доста условности. Не е взета предвид възходящата линия на Монеро в последните дни и месеци. Също така консумацията на целия компютър по време на копаенето също трябва да се вземе под внимание. Факт е, че при моментните нива на криптовалутата, дори и една малка инвестиция може да доведе до добра печалба в кратки срокове.

Монеро – как да започнем да копаем?

Нашите партньори от MinerGate предлагат изключително бърз и лесен за използване интерфейс за стартиране на процеса. Инсталацията отнема минута, а софтуера позволява копаенето на Монеро и още много различни криптовалути.

Като допълнение можем да кажем, че използването на Възобновяеми енергийни източници може да сведе разхода за консумираната енергия на практика до 0. Повече информация можете да получите на e-mail office@crinitus.eu или на телефон 0885 12 86 12.

3 Replies to “Копаенето на Монеро – отново рентабилно!

Leave a Reply